Syrisch geweld nu in Beiroet

Het geweld in Syrië is via Noord-Libanon naar de Libanese hoofdstad Beiroet overgeslagen. Daar vielen vannacht zeker twee doden bij gevechten tussen pro- en anti-Syrische sunnitische groepen. Het waren de zwaarste gevechten in Beiroet sinds een kortstondige oorlog tussen shi’ieten en sunnieten in 2008 Libanon op de rand van een nieuwe burgeroorlog bracht. De spanning was vandaag nog steeds hoog.

Protesten tegen de dood van twee leden van de 14-maart-alliantie van de sunnitische ex-premier Saad Hariri door toedoen van regeringsmilitairen, ontaardden in de gevechten tussen strijders van Hariri’s beweging en de Arabische Bewegingspartij. Dit is een sunnitische groep die de Syrische president Bashar al-Assad steunt. Bij de vijandelijkheden vielen ook 28 gewonden.

De twee leden van ‘14 maart’, onder wie een sunnitische geestelijke, vonden de dood toen ze met hoge snelheid langs een controlepost van het Libanese leger in het noorden van het land reden en militairen het vuur openden. In de noordelijke regio Akkar blokkeerden inwoners vervolgens wegen. Protesten breidden zich later zuidwaarts tot Beiroet uit. In de Noord-Libanese stad Tripoli waren de afgelopen week al zeker tien doden gevallen bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van het Syrische regime.

Veel sunnieten in Noord-Libanon sympathiseren met de door sunnieten aangevoerde opstand in Syrië tegen het bewind van de president Assad. Zij beschuldigen het Libanese regeringsleger ervan bevelen aan te nemen uit Damascus.

Syrische regeringstroepen bezetten Libanon tot 2005, toen Assad na de moord op oud-premier Rafiq Hariri onder druk van Libanese demonstranten en westerse regeringen werd gedwongen zijn leger terug te trekken. Assad zou tot de moord opdracht hebben gegeven. Zijn bewind onderhoudt nog nauwe banden met de Libanese veiligheidsdiensten en het leger. (Reuters, AFP)