‘Studenten lenen 365 euro per maand en lopen geld mis’

Nederlandse studenten lenen gemiddeld 365 euro per maand bij het DUO. Dat komt voor iemand die vier jaar studeert neer op een schuld van 17.500 euro - exclusief rente. Bovendien laten veel studenten geld liggen omdat ze de overheidsregelingen niet goed kennen.

Dat meldt de NOS naar aanleiding van onderzoek van het Nibud (het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onder drieduizend studenten.

Studenten lopen geld mis omdat ze in veel gevallen niets doen om toeslagen en belastingteruggave te ontvangen, zegt het Nibud. Ongeveer een vijfde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag of weet niet dat die regeling bestaat. Ruim 10 procent doet geen belastingaangifte en de helft weet niet hoe het zit met de rente op leningen bij het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), voegt nu.nl daar aan toe. “Spijtig om te zien” dat er geld misgelopen wordt, zegt het Nibud, omdat studenten wel volhouden dat ze moeten lenen om rond te komen.

Als de geplande overheidsbezuinigingen doorgevoerd zijn, zal de schuldenlast alleen maar toenemen, verwacht de stichting. De regering wil studenten een groter deel van hun studiekosten zelf laten betalen. “Studenten ontkomen er bijna niet aan te gaan lenen”, schrijft het Nibud.