‘Strafkorting’ van 5% voor Rijksmuseum

Een slecht geschreven subsidieaanvraag kost het Rijksmuseum een half miljoen. De Raad voor Cultuur noemt het plan dat het museum heeft ingediend „onder de maat”. Daarom adviseert de raad het kabinet het museum met 5,6 procent te korten, in plaats van de 2 procent die wordt gekort op de beste musea. Voor het Rijks resteert nu jaarlijks een bedrag van 26 miljoen euro.

De raad presenteerde vanochtend zijn advies over het verdelen van de 309 miljoen euro subsidiegeld voor cultuur die er overblijft na de bezuinigingen van het kabinet. In het advies staat het oordeel over 118 aanvragen. Nog geen kwart wordt zonder meer ingewilligd. Er zijn ook musea die helemaal geen subsidie krijgen, zoals het Cobra Museum.

De raad had van staatssecretaris Zijlstra (VVD, Cultuur) opdracht gekregen vijf procent te bezuinigen op de musea. De raad heeft daartoe een rangorde aangebracht. Musea die „een voorbeeldfunctie” vervullen, zoals het Van Gogh Museum, worden 2 procent gekort. Instellingen waar „op sommige punten verbetering mogelijk is”, zoals het Rijksmuseum, krijgen een korting van 5,6 procent. Musea die „onderpresteren”, zoals het Mauritshuis en het Scheepvaartmuseum, krijgen een nog hogere korting: 11,1 procent. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes noemt het advies „aanmatigend” en „niet serieus te nemen”. „Het is onmogelijk om al onze activiteiten voor de komende vier jaar te beschrijven op een gestandaardiseerd ‘belastingformulier’ van 7.500 woorden.”