‘Sport wordt op deze manier loterij’

Naam: Dick Jaspers

Leeftijd: 46 jaar

Sport: Biljarten

Prestaties: Wereldkampioen 2000, 2004 en 2011, Europees Kampioen 2003, 2008, 2010 en 2011.

Donderdag begint het EK driebanden. Hoe bereidt u zich voor op dat toernooi?

„Niet heel anders dan normaal. Ik train om de dag ongeveer drie uur, en probeer in de tussentijd voldoende rust te pakken. Ik ga niet elke dag zes uur achter die tafel staan. Dat doen sommige Aziaten wel, maar voor mij werkt dat niet. Biljarten is een psychisch zware sport en als je te veel traint, vermindert je concentratie en raak je afgestompt. In de aanloop naar een groot toernooi kan ik er soms wat extra uurtjes training aan vastknopen, maar niet te veel.”

Het EK is in Istanbul, vergt dat een andere voorbereiding?

„We spelen op Turkse biljarttafels en die zijn anders dan de tafels waar wij in Nederland op spelen. De tafels hebben een andere constructie, de lakens liggen anders op het biljart en de ballen komen op die Turkse tafels net iets ronder uit de hoeken. Maar daar kun je je bijna niet op voorbereiden. In de wedstrijd heb je tijd nodig om aan de tafel te wennen. In dat opzicht hebben de ervaren spelers altijd wat voordeel, omdat die alles al een keer hebben meegemaakt. Ze weten hoe ze moeten improviseren en met een tafel moeten omgaan.”

Maar moeten die tafels tijdens internationale wedstrijden niet altijd hetzelfde zijn?

„Nee, een Turkse fabrikant wil natuurlijk dat er tijdens het EK in Istanbul een Turks biljart staat, net zoals een Franse fabrikant dat ook wil in eigen huis. Al die tafels hebben hun eigen bijzonderheden en specifieke kenmerken. We zijn al blij dat de op de uitnodiging van het toernooi staat op welke tafel we spelen. Dan weten we tenminste waar we aan toe zijn.”

Voor het eerst wordt er tijdens het EK niet meer in sets gespeeld. Wie het eerst 30 punten heeft, wint de wedstrijd. Een goede maatregel?

„Absoluut niet. Er zijn ook al veel protesten ingediend bij de bond, maar we moeten nog zien of dat effect heeft. Probleem met die nieuwe regels is dat een partij op deze manier nog meer een loterij wordt. Wedstrijden duren veel korter, waardoor je geen tijd meer hebt om in de wedstrijd te komen. De speler die de toss wint, heeft een groot voordeel omdat er ook geen gelijkmakende beurt meer is. Iemand kan nu met een goede serie de wedstrijd beslissen terwijl de tegenstander geen kans meer heeft om dat te repareren. Ik ben voor regels die de sport aantrekkelijker moeten maken, maar dit gaat te ver.”

Vorig jaar was een topjaar voor u, met de Europese titel en de wereldtitel. Dit jaar lijkt het moeizamer te gaan. Hoe komt dat?

„Het niveau is goed, maar ik heb inderdaad geen opzienbarende resultaten gehaald. Er zijn ook nog weinig grote toernooien geweest. Ik maak me niet erg druk om mijn vorm. Biljart is zo’n complexe sport, op een paar millimeter kun je een wedstrijd winnen of verliezen. Als ik tijdens het EK goed speel, ben ik tevreden. Met die nieuwe regels is het nu helemaal niet meer te zeggen wie dit toernooi gaat winnen.”