Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Voorzitter kandidatencommissie GroenLinks woedend op partijleden

Thissen: "Dan denk ik hállo Tofik, alsjeblieft, dit hebben we zo met elkaar áfgesproken op het congres." Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De schade die GroenLinks oploopt door de openlijke ruzie rond Tweede Kamerlid Tofik Dibi is de verantwoordelijkheid van partijleider Jolande Sap, partijvoorzitter Heleen Weening en Dibi zelf. Dat zegt Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, in een gesprek met NRC Handelsblad.

Dibi wilde met Sap strijden om het lijsttrekkerschap van GroenLinks bij de komende verkiezingen. Maar de commissie droeg hem niet voor als kandidaat omdat hij ongeschikt zou zijn. Thissen en zijn medeleden kregen daarop een storm van kritiek over zich heen van partijprominenten, zowel intern als in het openbaar.

Thissen: wij zijn nu de pispaal

Thissen zegt dat hij niet anders kon dan zich aan de regels van de partij houden:

“We hebben van niemand te horen gekregen dat we iets anders moesten doen. Wij zijn nu de pispaal, terwijl wij verdorie gewoon ons wérk hebben gedaan.”

Over de kritiek die Dibi uitte op de kandidatenprocedure zegt Thissen:

“Dan denk ik hállo Tofik, alsjeblieft, dit hebben we zo met elkaar áfgesproken op het congres. Toen heb ik hem niet op het podium zien staan en horen zeggen dat het prehistorische regels waren.”

Ook Van Gent kritisch over partijbestuur

Vertrekkend Kamerlid Ineke van Gent is net als Thissen in NRC zeer kritisch over het partijbestuur:

“Tot nu toe heb ik een grote stilte gehoord van de kant van het bestuur. Iemand moet hier z’n verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet zomaar overgaan tot de orde van de dag.”

Dibi mag nu, na tussenkomst van de geschillencommissie, alsnog meedoen aan de strijd om het leiderschap. Intussen maken veel GroenLinksers zich zorgen om de in peilingen zichtbare publicitaire schade in aanloop naar de verkiezing. Voormalig SP-leider Jan Marijnissen noemde GroenLinks gisteren een “elitepartij” waar de SP niet mee zou moeten samenwerken.

Lees het hele interview met Tof Thissen, de voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, vanmiddag in NRC Handelsblad. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)