Rutte na NAVO-top: Nederlandse bijdrage Afghanistan 90 miljoen

Terwijl zo'n vijftig landen in Chicago over een stukje toekomst van Afghanistan beslisten, rustten militairen in het betreffende land uit na een patrouille in de oostelijke provincie Logar. Foto AP / Anja Niedringhaus

Mark Rutte heeft vandaag bij de NAVO-top in Chicago over Afghanistan drie jaar lang dertig miljoen euro toegezegd. De negentig miljoen moeten na 2014, wanneer de NAVOlidstaten zich hebben teruggetrokken uit het land, gaan naar de veiligheidstroepen ter plaatse.

De minister-president laat weten dat de Amerikanen de grootste bijdrage leveren aan een totaalbedrag dat richting Afghanistan gaat. “We zijn met de zak rondgegaan, en we zijn ver gekomen, maar we zijn er nog niet helemaal”, aldus Rutte. Hij gaf na de top vandaag aan dat de NAVO volgens hem ook na 2014 bereid moet blijven om Afghanistan terzijde te staan met kennis, investeringen en hulp. In totaal is daarvoor ruim 3 miljard euro nodig.

“We moeten ervoor zorgen dat de grote investering die we hebben gedaan als het Westen, niet verloren gaat in de toekomst. Honderd procent zekerheid dat het daar nooit meer fout gaat, kan niet worden gegeven. Garanties hebben we niet. Maar we zijn veel verder dan tien jaar geleden.” - Premier Rutte vanuit Chicago.

Afghanistan na 2017 ‘in schoot van de toekomst’

Wat na 2017 nodig is, ligt volgens Rutte in de schoot van de toekomst. “Dit is wat we nu kunnen overzien, waarbij we willen helpen met de financiering van de Afghaanse veiligheidstroepen. Daarnaast zullen we via ontwikkelingshulp ook anderzijds betrokken blijven.”

Gisteren sprak de premier nog lang met Turkije over een economische transitie in Afghanistan:

“Hoe krijg je dat land weg van die vreselijke papaverteelt? En hoe zorg je ervoor dat die opiumhandel zich omvormt naar een veel gezondere vorm van economie, die niet tegen de wet en ook goed voor de langere termijn is.” - De belangrijke vragen tijdens het gesprek met Turkije, aldus Rutte.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen liet vandaag vanuit Chicago weten dat het Afghaanse leger halverwege 2014 al het bevel volledig overneemt. Nu al voeren de troepen het commando in de helft van het land.