Rodriguez opnieuw in roze in Giro

De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez heeft gisteren in de vijftiende etappe de leiderstrui in de Ronde van Italië teruggepakt van de Canadees Ryder Hesjedal. De klimmer van Katjoesja sprong in de laatste kilometers van de slotklim naar Pian dei Resinelli weg bij zijn concurrenten en sloot aan bij vroege vluchter Matteo Rabottini. De Italiaan van de kleine ploeg Farnese Vini mocht van Rodriguez de rit winnen.

De favorieten bleven op de laatste klim, in de buurt van Lecco, lang bij elkaar. Na een aanval van Michele Scarponi op twee kilometer van de streep moest Hesjedal lossen en rook Rodriguez zijn kans. De winnaar van de Waalse Pijl zag na zijn tempoversnelling ook Ivan Basso en Scarponi afhaken.

Rodriguez heeft in het algemeen klassement een voorsprong van dertig seconden op Hesjedal, die hem zaterdag nog van de eerste plaats verdreef, in een bergrit die werd gewonnen door Andrey Amador uit Costa Rica. Basso staat derde in het klassement op 1.22 minuut van Rodriguez, vóór Paolo Tiralongo (vierde op 1.26), Roman Kreuziger (vijfde op 1.27) en Scarponi (zesde op 1.36). Frank Schleck gaf gisteren na 28 kilometer op met een schouderblessure, die hij opliep bij een val in de elfde rit. Beste Nederlander in de Giro is Tom-Jelte Slagter (Rabo): 30ste.

Het Giro-peloton wacht na de rustdag van vandaag een loodzware laatste week, met volop bergritten en op zondag de slottijdrit van 30 kilometer bij Milaan.