Robin Gibb (Bee Gees) overleden op 62-jarige leeftijd

Robin Gibb in maart 2008. Gisteren overleed de Bee Gees-zanger op 62-jarige leeftijd. Foto Reuters / Regi Varghese

Mede-oprichter van het poptrio de Bee Gees Robin Gibb is gisteren overleden. Hij werd 62 jaar oud. Gibb vocht lange tijd tegen kanker.

Zijn leven werd de afgelopen anderhalf jaar bepaald door darm- en leverkanker. Hij zei zelf eens dat hij een “spectaculair herstel” had doorgemaakt, maar recent bleek er een nieuwe tumor bijgekomen te zijn. Zijn gezondheid verslechterde verder toen daar vorige maand een longontsteking bij kwam. Op 14 april kwam naar buiten dat hij ‘vocht voor zijn leven’ en in een ziekenhuis in een coma was geraakt. Zes dagen later kwam hij weer bij bewustzijn, en familie en vrienden hadden het over een opmerkelijk herstel. Gisteren overleed hij.

Harmonieus zingend trio van broers

Gibb werd in 1949 geboren op het Britse eiland Man. Samen met zijn tweelingbroer Maurice en zijn oudere broer Barry begon hij een trio in Australië, waar de familie inmiddels naartoe was verhuisd. Het echte succes kwam toen ze terugkeerden naar Engeland en daar manager Robert Stigwood vonden. Met Beatles-achtige nummers als ‘I Started a Joke’ en ‘I’ve Gotta Get a Message to You’ scoorden ze een rijtje hits.

http://youtu.be/6vDaRi7dBLI

Robin leek altijd de meest zachtmoedige Bee Gee, maar hij groeide uit tot de rebel. Eind jaren zestig kreeg hij regelmatig ruzie met zijn broer Barry over wiens liedje de nieuwe single zou moeten worden. Drank en veel feesten dreef de groep uiteen, maar in 1971 nam Robin het initiatief voor een reünie. Solo ging het hem niet voor de wind en het overgebleven duo van Maurice en Barry kreeg ook weinig meer voor elkaar.

In 1975 volgde de discohit ‘Jive Talkin’, maar de film Saturday Night Fever zorgde er twee jaar later voor dat ze echte wereldsterren werden. Hun grootste hit was ‘Stayin Alive’, afkomstig van de soundtrack van de film.

In totaal scoorden de Bee Gees negen (!) nummer 1-hits in de jaren zeventig, meer dan elke andere act. Ze zijn hier alle negen te beluisteren.

Begin deze eeuw het laatste Bee Gees-album

In de jaren tachtig, toen de populariteit van de Bee Gees tanende was, produceerde Robin een album van Jimmy Ruffin, de broer van David Ruffin van the Temptations. Het laatste Bee Gees-album kwam uit in 2001 en was getiteld This Is Where I Came In. Twee jaar later overleed Maurice en dat betekende het einde van de band.

In 2010 waren Robin en Barry nog wel even bij elkaar: toen traden ze onder meer op bij het televisieprogramma American Idol. Er zou zelfs over een nieuwe tour gesproken zijn, maar het kwam er niet van. Met zijn zoon Robin-John maakt Robin nog The Titanic Requiem, een klassiek album over het beroemde schip. In april van dat jaar was de wereldpremière in Londen, maar gezondheidsproblemen zorgden er toen al voor dat Robin er niet bij kon zijn.