Robert M. krijgt 18 jaar cel en tbs, zijn partner 6 jaar

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, krijgt 18 jaar celstraf en tbs opgelegd wegens seksueel misbruik van „zeer veel” jonge kinderen. Dit oordeelde de Amsterdamse rechtbank vanochtend.

M. had misbruik bekend van ten minste 67 baby’s en peuters op wie hij tussen 2007 en 2009 paste. Beeldmateriaal en verklaringen van de ouders ondersteunen zijn bekentenissen, vindt de rechter. Ook had M. beelden van het misbruik verspreid in de vorm van kinderporno. Het feit dat hij „het welzijn van zijn slachtoffers volstrekt ondergeschikt vond aan zijn eigen seksuele behoeften”, rekent de rechtbank hem zwaar aan. De rechter noemde het leed dat M. aanrichtte, de „geraffineerde” wijze waarop hij dat deed en de duur ervan „schokkend”.

Dat M. meewerkte aan het politieonderzoek en spijt betuigde in de rechtszaal, verbleekt volgens rechter Frans Bauduin bij de „afschuw” die zijn daden oproepen. De rechtbank neemt de conclusies van het Pieter Baan Centrum over M. over: hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn omdat hij lijdt aan ‘hyperseksualiteit’ en narcistische trekken zou hebben. De kans op recidive acht de rechtbank groot.

Tegelijk getuigt volgens de rechter de manier waarop M. het vertrouwen van ouders won en de wijze waarop hij zijn sporen wiste, van „heldere denkkracht”. Als hij op een oppasadres kwam, keek hij of er gordijnen waren en of er cola in de ijskast stond waarmee hij de geur van misbruik kon wegnemen. Ook uit het feit dat hij het liefst kinderen misbruikte die nog niet konden praten, blijkt volgens de rechter dat hij „berekenend” te werk ging en er voortdurend mee bezig was dat hij „tegen de lamp kon lopen”.

Zijn echtgenoot, Richard van O., krijgt zes jaar celstraf. Hij gaat in hoger beroep. Toen de rechter uitlegde waarom hij vijf ‘verzachtende omstandigheden’ die M.’ s advocaten hadden aangevoerd niet als verzachtend beschouwt, riep M „onzin” en gooide hij met water naar de rechter.

In het nieuws: pagina 4-5