Raad voor Cultuur spaart grote instellingen bij verdeling subsidies

Dutch National Ballet Hans Van Manen - Master of Dance Grosse Fuge rehearsal at Sadler's Wells. London. Anu Viheriaranta, Jozef Varga, Anna Tsygankova, Alexander Zhembrovskyy, Igone de Jongh, Matthew Golding, Marisa Lopez, Cedric Ygnace. © Elliott Franks / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http:///www.eyevine.com *** Local Caption *** 00665315
Dutch National Ballet Hans Van Manen - Master of Dance Grosse Fuge rehearsal at Sadler's Wells. London. Anu Viheriaranta, Jozef Varga, Anna Tsygankova, Alexander Zhembrovskyy, Igone de Jongh, Matthew Golding, Marisa Lopez, Cedric Ygnace. © Elliott Franks / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http:///www.eyevine.com *** Local Caption *** 00665315 Repetitie van Het Nationale Ballet in Sadler's Wells Theater in Londen. Foto Hollandse Hoogte / Elliott Franks

De grote culturele instellingen blijven in het advies van de Raad voor Cultuur over het verdelen van de subsidies grotendeels gespaard. De raad moest 125 miljoen euro bezuinigen op het te verdelen subsidiebedrag. De meeste instellingen, zoals Toneelgroep Amsterdam, Het Nationale Ballet en het Koninklijk Concertgebouworkest, krijgen de subsidies die ze hadden aangevraagd. Dat blijkt uit het advies dat de raad vanochtend aanbiedt aan staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD).

Ook kleinere instellingen, zoals kunstinstelling De Appel, dansgezelschap Introdans, het Noord-Nederlands Orkest en Opera Zuid kunnen opgelucht zijn. Sommigen, zoals de Reisopera, krijgen van de raad een pluim omdat ze zich, na het nieuws dat ze minder subsidie zouden krijgen, snel hebben aangepast aan de nieuwe subsidie en een goed plan hebben ingediend.

Er zijn ook verliezers

Toch zijn er ook verliezers: onder meer het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Scheepvaartmuseum worden door de raad op de vingers getikt. Ze worden niet tot de best presterende musea gerekend en moeten extra bezuinigen.

Er zijn ook instellingen die de subsidie slechts voor twee jaar krijgen toegekend, zoals Scapino, dat volgens de raad niet moet bezuinigen op de dansers, zoals de directie had bedacht, maar op andere kosten. Verbetert de situatie bij Scapino niet, dan kan het geld alsnog naar een ander dansgezelschap gaan, zoals Club Guy & Roni, dat nu buiten de boot valt.

Eye krijgt geld op voorwaarde van betere plannen

Ook de plannen van Eye Film Instituut Nederland worden kritisch beoordeeld. De raad plaatst vraagtekens bij de bezoekersaantallen die Eye denkt te realiseren. Het instituut had ruim 8 miljoen euro aangevraagd, maar het ministerie heeft een plafond ingesteld van 6,6 miljoen euro. Dat geld krijgt Eye wel, op voorwaarde dat het met betere plannen komt.

De symfonieorkesten in het zuiden van het land moeten hun huiswerk volledig overdoen. Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest zijn er niet in geslaagd één gezamenlijke subsidieaanvraag in te dienen, hoewel er diverse plannen zijn om ingrijpend samen te werken, mogelijk zelfs te fuseren. Uiteindelijk dienden ze vier verschillende aanvragen in, en onder geen enkele stonden gezamenlijke handtekeningen. Als de orkesten slagen in hechtere samenwerking – de raad bepleit een fusie – kunnen ze een bonus krijgen van een miljoen euro. Maar nu krijgen ze, als het aan de raad ligt, vooralsnog niets. De raad raadt aan een onafhankelijke adviseur aan te trekken die binnen anderhalve maand een nieuwe aanvraag kan indienen.

Raad kritisch over kabinet én subsidieaanvragen

Het ruim 500 pagina’s tellende advies van de raad begint met een aantal kritische opmerkingen aan het adres van het kabinet, dat de bezuinigingen in hoog tempo wil doorvoeren. Maar daarnaast bevat het een stortvloed aan kritiek op de subsidieaanvragen van de instellingen. Die zijn vaak niet goed geschreven en staan bol van de onhaalbare doelstellingen op het gebied van inkomstenwerving en bezoekersaantallen.

Zo komt het dat van de 118 aanvragen nog geen kwart volledig is goedgekeurd. Veel instellingen krijgen minder dan waar ze om hebben gevraagd (onder meer Ro Theater, De Utrechtse Spelen, Het Zuidelijk Toneel, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rijksmuseum, Mauritshuis).