President Malawi wil homoverbod terugdraaien

President Joyce Banda van Malawi wil het verbod op homoseksuele activiteiten terugdraaien. Dit gaat in tegen de trend dat steeds meer Afrikaanse regeringen de anti-homowetgeving juist verzwaren. In vrijwel ieder Afrikaans land is homoseksualiteit verboden.

Banda, die in april president werd nadat haar voorganger overleed, kwam met de aankondiging in haar eerste toespraak tot de natie. „Wetgeving over onfatsoenlijkheid en onnatuurlijke daden zullen worden ingetrokken”, zei ze. Maar het parlement moet hier wel mee instemmen en de vraag is hoeveel politieke steun Banda heeft om de anti-homowetgeving te schrappen.

Malawi kreeg in 2010 internationaal kritiek toen twee mannen werden veroordeeld tot veertien jaar celstraf nadat ze hun verbintenis hadden gevierd. De toenmalige president Bingu verleende de mannen gratie op „humanitaire gronden”, maar hield vol dat ze „een misdaad tegen onze cultuur, onze religie en onze wetten hadden begaan”.

Banda zei dat haar regering de relaties wil normaliseren met „onze traditionele ontwikkelingspartners, die zich onbehaaglijk voelen bij onze slechte wetten”. Het is niet de eerste maatregel die ze neemt om internationale donoren, waarvan het kleine land voor een groot deel afhankelijk is, te plezieren.

Ze kondigde aan dat de door het Internationaal Strafhof gezochte Soedanese president Al-Bashir niet meer zomaar naar Malawi kan komen. En ze devalueerde op aanraden van het Internationaal Monetair Fonds de nationale munt, in de hoop de export aan te zwengelen en het tekort aan buitenlandse deviezen te verminderen. (AP)