Poetin presenteert regering - Lavrov blijft minister van Buitenlandse Zaken

De Russische president Vladimir Poetin maakte vandaag zijn regering bekend. Foto AP / Alexei Druzhinin

De Russische president Vladimir Poetin heeft zojuist zijn nieuwe regering bekend gemaakt. Enkele posten blijven onveranderd. Zo blijft Igor Shuvalov de eerste vicepremier en zullen ook Anatoly Serdyukov (Defensie) en Sergei Lavrov (Buitenlandse Zaken) op hun post blijven.

Poetin maakte verder bekend dat Vladimir Kolokoltsev minister van Binnenlandse Zaken wordt. Andere belangrijke namen zijn: Arkady Dvorkovich, Vladislav Surkov, Dmitry Rogozin, Olga Golodets, Dmitry Kozak, Alexander Kholopin. Zij worden alle zes naast minister ook vicepremier achter Igor Shuvalov. Dat meldt persbureau Reuters. Zo’n driekwart van de vandaag door Poetin gepresenteerde ministers is nieuw in de regering.

‘Conservatief, nationalistisch en loyaal aan Poetin’

Volgens NRC-correspondent Michel Krielaars kan de regering worden omschreven als een conservatief en nationalistisch, met vooral ministers die zeer loyaal zijn aan president Poetin. De enige die wat van deze lijn afwijkt, is Dvorkovich. Hij staat volgens Krielaars juist meer bekend als een liberaal.

De benoeming van Dvorkovich is waarschijnlijk een concessie van Poetin aan premier Dmitry Medvedev. Eerder deze maand werd al bekend dat het parlement de voormalige president tot premier heeft benoemd. Daarmee wisselt Medvedev dus van positie met Poetin. Medvedev onderhoudt warme banden met Dvorkovich.

Met Rogozin komt er een echte hardliner in de Russische regering

Rogozin is één van de namen die er uit springen binnen het nieuwe Russische kabinet. Hij staat bekend als een hardliner en heel rechts, een echte conservatieve nationalist, zegt NRC-correspondent Krielaars. NOS-correspondent Kysia Hekster twittert over zijn benoeming:

Twitter avatar Kysia Kysia Hekster Poetin presenteert nieuwe Russiche regering met oa hardliner @Rogozin -oud NAVO amb en voorstander van exclusief Russische kinderpistolen.

Niet dat Rogozin alle Russische kinderen van pistolen wil voorzien. Het gaat ook Hekster om zijn nationalisme. Rogozin wil dat speelgoedpistolen in Rusland uitsluitend van Russische makelij mogen zijn en dus geen Amerikaanse wapens kunnen voorstellen.

Lavrov benoemd, ondanks geruchten over toekomstig vertrek

Ook het aanblijven van Lavrov is belangrijk, bijvoorbeeld in de relatie tot Syrië. Lavrov heeft als belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad een sleutelrol binnen het conflict in dat land. Onder zijn ministerschap dwarsboomde Rusland twee keer een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die het handelen van Assad zou hebben veroordeeld.

Opvallend aan de herbenoeming van Lavrov is volgens Krielaars dat juist de laatste tijd geruchten gaan in Rusland dat hij binnenkort zou opstappen. Krielaars denkt echter dat Poetin beseft dat hij simpelweg niet zonder Lavrov kan. Lavrov heeft zich internationaal, ondanks alle kritiek op het handelen van Rusland in de Syrië-kwestie, namelijk juist bewezen als een briljant diplomaat.

Verrassend is verder vooral dat Serdyukov aanblijft als minister van Defensie. Volgens Krielaars is hij namelijk een verschrikkelijk slechte minister gebleken, die bovendien tot over zijn oren verwikkeld is in corruptieschandalen. Dat hij toch aanblijft, komt waarschijnlijk door zijn familiebanden, denkt Krielaars. Een kwestie van vriendjespolitiek dus.

    • Niels Posthumus