NAVO heeft plan voor Afghanistan na 2014

De NAVO heeft een gezamenlijke visie op stabiliteit in Afghanistan na 2014. Ook besloten de leden gisteren dat militairen er zullen blijven zoals is afgesproken.

De NAVO is het eens over een pad richting vrede en stabiliteit voor Afghanistan, voor de periode na 2014: het jaar dat de lidstaten van het bondgenootschap hun troepen uit het land terugtrekken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteren gezegd.

Er is een gezamenlijke visie op hoe vrede en stabiliteit in het land bereikt kunnen worden, zei Obama. Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zorgt de transitie ervoor dat het land de rest van de wereld niet langer „tot last” is. Welke rol dan gespeeld gaat worden, is nog onduidelijk. Obama en Karzai spraken gisteren in de wandelgangen van de NAVO-top in Chicago met elkaar over de toekomst van Afghanistan.

Eerder op de dag zei NAVO-chef Anders Rasmussen dat het bondgenootschap de troepenmacht niet eerder dan gepland terug zal trekken, ondanks de beslissing van Frankrijk om dat wel te doen. „Onze doelstelling, onze strategie en ons tijdsplan blijven ongewijzigd.”

De Franse president François Hollande verklaarde afgelopen week dat hij alle Franse gevechtstroepen dit jaar nog zal terugtrekken. Dat is twee jaar eerder dan andere landen. Daarop riepen de Talibaan gisteren in een verklaring alle NAVO-landen op het voorbeeld van Frankrijk te volgen en de militairen nog dit jaar naar huis te halen. NRC