NAVO: eind 2014 uit Afghanistan - geen vervroegde terugtrekking

De schaduw van een Afghaanse voorbijganger op een muur waar kleren te koop hangen in Kabul, Afghanistan. Vandaag besloten NAVO-leiders dat halverwege 2013 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land zal worden overgedragen aan Afghaanse troepen.
De schaduw van een Afghaanse voorbijganger op een muur waar kleren te koop hangen in Kabul, Afghanistan. Vandaag besloten NAVO-leiders dat halverwege 2013 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land zal worden overgedragen aan Afghaanse troepen. Foto AFP / Bay Ismoyo

De NAVO zal halverwege 2013 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan overdragen aan Afghaanse troepen. De NAVO-landen zullen toewerken naar een meer ondersteunde rol, tot de terugtrekking van de internationale troepen eind 2014.

Dat staat in een verklaring, afgegeven na een diner gisteravond over de kwestie tijdens de NAVO-top in Chicago. De achtentwintig staatshoofden menen dat ze “verdere belangrijke stappen hebben gezet naar een stabiel en veilig Afghanistan”:

“Halverwege 2013 zullen de Afghaanse veiligheidstroepen de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in het land. Na deze fase zal de rol van de internationale troepenmacht zich steeds meer ontwikkelen tot een missie die zich richt op training, advies en bijstand.”

De verklaring bevestigt het tijdschema dat tijdens de NAVO-top in Lissabon in 2010 is vastgesteld. Van vervroegde terugtrekking is geen sprake, ondanks protest tegen de oorlog van duizenden betogers bij het gebouw waar de wereldleiders bijeen zijn. Ook de Talibaan heeft de NAVO-landen opgeroepen de troepen al dit jaar terug te trekken.

Hollande doet concessies

De Franse president François Hollande heeft tegen president Barack Obama gezegd zich aan zijn verkiezingsbelofte te houden: de Franse troepen zullen zich eind dit jaar te terugtrekken uit het Afghanistan, ondanks het standpunt van de NAVO. Dat wekte irritaties bij de andere wereldleiders, schrijft correspondent Petra de Koning vandaag in NRC-Handelsblad:

“De Duitse bondskanselier Angela Merkel was er geïrriteerd over en de Amerikanen waren meteen begonnen met druk uitoefenen: Hollande had een belofte gedaan aan zijn kiezers, maar zijn land had internationale verplichtingen. Hij kon niet zomaar het NAVO-principe voor Afghanistan ‘samen erin, samen eruit’ in gevaar brengen en zou moeten beloven dat de Fransen intensief hun best blijven doen voor Afghanistan – om anderen niet op het idee te brengen dat je de ISAF-missie zomaar kunt verlaten, net nu de NAVO in Chicago wil gaan beslissen over een ordelijke terugtocht uit Afghanistan voor 2014.
En dat deed Hollande, min of meer: hij zei dat er Franse militairen achterblijven om het Afghaanse leger te trainen en dat zijn land de Afghanen ook na 2014 blijft helpen.”

Volgens NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel moet de verklaring van de NAVO dan ook worden gezien als een “diplomatieke manoeuvre om de indruk te wekken dat alle landen een gesloten, gezamenlijk georganiseerd front vormen”. Vanavond praat de top verder over Afghanistan.

Leiders vragen Pakistan om heropening doorvoerroute

De leiders van de NAVO-staten hebben Pakistan opgeroepen om de doorvoerroute van de NAVO “zo snel mogelijk” te heropenen. De onderhandelingen daarover zijn vastgelopen door de hoge prijzen die Pakistan vraagt. Die zouden volgens media in de Verenigde Staten wel dertig keer hoger liggen dan voor de blokkade was afgesproken.

Pakistan sloot de route een half jaar geleden af als wraak voor een aanval die de NAVO per ongeluk uitvoerde op een legercheckpoint op de grens met Afghanistan. Daarbij kwamen vierentwintig Pakistaanse militairen om het leven.