Nationalist Nikolic wint verkiezingen Servië

De nationalist Tomislav Nikolic is de nieuwe president van Servië. Zijn uitverkiezing kan de toetreding van het land tot de Europese Unie verder vertragen. Nikolic wordt in de buurlanden van Servië gewantrouwd wegens zijn ultranationalistische verleden.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen gisteren was een nek-aan-nekrace tussen de zittende president Boris Tadic van de Democratische Partij (DS) en Nikolic van de Servische Progressieve Partij (SNS). Nikolic kreeg ruim 50 procent van de stemmen en Tadic 47. De rest van de stemmen was ongeldig.

Het opkomstpercentage was extreem laag; slechts 46,8 procent van de stemgerechtigden nam de moeite te stemmen. Volgens verkiezingsonderzoekers is vooral de aanhang van Tadic thuisgebleven. Zowel de lage opkomst als de zege van Nikolic laat zien hoe gering het vertrouwen van Serviërs is in de politiek.

Tadic was de afgelopen acht jaar president. Onder hem werd het presidentschap steeds belangrijker en kwam de premier steeds meer in zijn schaduw te staan. Tadic was de partijleider, lag goed binnen de EU en deed alle belangrijke buitenlandse bezoeken.

En terwijl Tadic voorzichtig probeerde de banden met andere ex-Joegoslavische republieken als Kroatië en Bosnië-Herzegovina te herstellen, in de wetenschap dat de EU verzoening binnen de regio als voorwaarde stelt voor verder toenadering, groeide in het land het verzet tegen zijn dominante rol en de onvrede over de dalende koopkracht.

Nikolic was tot begin 2008 de plaatsvervangend lijsttrekker van de ultranationalistische Servische Radicale Partij. De leider van die partij, Vojislav Seselj, zit vast in Den Haag. Seselj wordt beschuldigd van aanzetten tot etnische haat en etnische zuiveringen, waaronder marteling en moord.

Nikolic liet het ultranationalisme aan Seselj over en legde meer nadruk op corruptie, armoede en het lot van Serviërs die nog in Kosovo en Kroatië wonen. Hij begon in 2008 zijn eigen partij en nam een groot deel van de SRS-aanhang met hem mee.

Volgens Nikolic ligt de toekomst van Servië binnen de EU. Hij probeerde gisteravond bezorgdheid over zijn Europese gezindheid weg te nemen. Servië blijft „op het Europese pad”, zei hij. Tegelijk vertelde Nikolic dat hij in de komende dagen misschien even naar Rusland gaat. Rusland geldt als steunpilaar voor Servische nationalisten.