Marianne Vaatstra mogelijk vermoord door een bekende

De moord op Marianne Vaatstra is mogelijk gepleegd door een bekende van het meisje die zij kort daarvoor was tegengekomen. De mannelijke dader komt „zeer waarschijnlijk” uit de regio van het Friese Veenklooster, waar het 16-jarige meisje in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland werd verkracht en gedood. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt. Gisteren meldde misdaadverslaggever Peter R. de Vries op televisie al dat een nieuw opsporingsteam onlangs tot deze conclusies is gekomen.

Lange tijd dacht justitie aan een „georganiseerde moordenaar” die het meisje uit het naburige Zwaagwesteinde met voorbedachten rade zou hebben verkracht en vermoord, met meegenomen attributen. Maar „uitgebreid technisch en tactisch onderzoek” heeft aan het licht gebracht dat een „gelegenheidsdader” waarschijnlijker is, een West-Europese man die toevallig beschikbare voorwerpen gebruikte, zoals kleding.

Justitie gaat uit van een bekende van Marianne, onder meer omdat in de greppel van het weiland niet alleen haar eigen fiets maar „hoogstwaarschijnlijk” ook die van de dader heeft gestaan. „Deze fiets en die van Marianne zijn netjes in de greppel geplaatst”, aldus het OM. „Op het fietspad zijn geen sporen gevonden van een worsteling. Op politiefoto’s is te zien hoe twee sporen in het gras richting de plaats delict gaan en één spoor weer terug.” In de tas van Marianne is een aansteker gevonden met DNA-sporen die overeenkomen met sperma van de dader. Anders dan eerder gedacht, is het meisje volgens justitie door verwurging om het leven gekomen, en niet door de diepe snijwond in haar hals. Die heeft de dader later aangebracht omdat hij bang was dat ze nog niet dood was en hem zou kunnen identificeren.

Justitie laat nu nader DNA-onderzoek doen. De afgelopen jaren is bij 900 mensen DNA afgenomen. Als het onderzoek niets oplevert, volgt vermoedelijk een groter DNA-onderzoek, op basis van vrijwilligheid.