Kortkolom sport

Adam Maher verkiest Oranje boven Marokko

Rotterdam. Adam Maher geeft de voorkeur aan het Nederlands elftal boven het nationale elftal van Marokko. Dat zegt de 18-jarige middenvelder van AZ vandaag in De Telegraaf. Maher maakt deel uit van de voorlopige selectie van 27 spelers die kans maakt op het EK in Polen en Oekraïne. Hij beschikt over zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort. „Als de bondscoach mij nodig denkt te hebben op het EK, dan ga ik mee”, zegt Maher. Ook als hij niet tot de definitieve selectie behoort, kiest hij voor Oranje. (NRC)

Russische ijshockeyers veroveren wereldtitel

Helsinki. Na een 6-2 overwinning in de finale tegen Slowakije heeft Rusland gisteren het WK ijshockey gewonnen. Voor de Russen is het de 26ste wereldtitel in de historie en de eerste sinds 2009. De Slowaken, in 2002 wereldkampioen, namen in de eerste minuut nog wel de leiding maar kwamen er daarna niet meer aan te pas. Voor de Russen maakte Alexander Syomin gelijk, waarna Alexander Perezhogin, Alexei Tereshenko, opnieuw Syomin en Pavel Datsyuk de score opvoerden. Na de 5-2 van Slowakije zorgde Yevgeni Malkin voor de eindstand. De strijd om het brons werd gewonnen door Tsjechië, dat met 3-2 won van titelverdediger Finland. (Novum)

Montpellier wint eerste Franse voetbaltitel

Montpellier. Montpellier is voor het eerst in de historie kampioen van Frankrijk geworden. De Zuid-Franse voetbalclub won zijn laatste duel in de Ligue 1 nipt met 2-1 bij Auxerre en behield daardoor drie punten voorsprong op Paris Saint-Germain, dat met 2-1 te sterk was voor Lorient. Naast Auxerre degradeerden ook Caen en Dijon uit de hoogste klasse. (Novum)

Napoli verslaat Juve in Italiaanse bekerfinale

Rome. Voetbalclub Napoli heeft gisteren de Italiaanse beker gewonnen, door in de finale landskampioen Juventus met 2-0 te verslaan. In het Stadio Olimpico van Rome opende Edinson Cavani na 63 minuten de score. De Uruguayaan mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Ezequiel Lavezzi was neergelegd door doelman Marco Storari. Marek Hamsik besliste het duel zeven minuten voor tijd uit een counter. Voor Napoli is het de vierde bekerwinst en de eerste prijs sinds 1990, toen de club de landstitel en de Italiaanse Supercup won. Torino, stadgenoot van het verliezende Juve, keerde na drie jaar terug op het hoogste niveau in Italië. Torino won thuis met 2-0 van Modena en kan daardoor niet meer achterhaald worden door Verona of Sassuolo. (Novum)

San Antonio Spurs naar finale play-offs NBA

Los Angeles. De basketballers van San Antonio Spurs zijn doorgedrongen tot de Western Conference-finale van de play-offs van de NBA. De Texaanse ploeg won gisteren het vierde duel van de Los Angeles Clippers en brachten de stand daarmee op 4-0 in de best-of-sevenserie. In de oostelijke divisie bracht Miami Heat de stand tegen de Indiana Pacers op 2-2, na een zege met 101-93. (Novum)

Tweede titel op rij voor waterpoloërs BZC

Rotterdam. De waterpoloërs van Schuurman BZC hebben de landstitel geprolongeerd. De ploeg uit Boculo won in het eigen zwembad ‘t Timpke het beslissende duel in de finale met 15-10 (2-2, 6-3, 2-3, 5-2) van Widex GZC Donk. GZC dwong zaterdag een derde duel af na in Gouda op de valreep een nederlaag te hebben afgewend. Maar in de beslissende derde wedstrijd verloor de zesvoudig landskampioen alsnog. (NRC)