Kortkolom economie

Paarlberg in cassatie na straf voor witwassen

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg gaat in cassatie tegen de celstraf van vier jaar die het gerechtshof in Amsterdam hem vorige week oplegde. Dat heeft zijn advocaat vanochtend bevestigd. Paarlberg werd veroordeeld voor onder meer het witwassen van circa 17 miljoen euro die Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Door de rechtbank werd de omstreden vastgoedhandelaar twee jaar geleden tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en oplichting. Paarlberg heeft altijd ontkend dat de betalingen van Endstra afkomstig waren van afpersing. Volgens hem kreeg hij nog geld van Endstra, nadat zij eind jaren negentig hun zakelijke banden hadden verbroken. Endstra werd in mei 2004 vermoord. Later bleek hij door Willem Holleeder te zijn afgeperst.

Uitgever Wegener definitief van de beurs

Amsterdam. Aandelenhandelaren kunnen binnenkort geen aandeel meer kopen van Wegener. De uitgever kondigde vanmorgen aan de komende weken de eigen aandelen te willen aankopen. Hierdoor komt de notering van het bedrijf aan de Amsterdamse beurs eind juni ten einde. Op dit moment is slechts 0,3 procent van de aandelen Wegener vrij verhandelbaar. De rest is in handen van het Britse moederbedrijf Mecom. Wegener biedt nu een prijs aan van 3,45 euro per aandeel om alle aandelen van de beurs te krijgen. Het aanbod is geldig tot en met 19 juni. De laatste dag waarop gehandeld kan worden in Wegener is 29 juni. Het besluit om van de beurs te gaan was eerder deze maand al goedgekeurd door de aandeelhouders. Ook NYSE Euronext ging akkoord met het beëindigen van de beursnotering. (Novum)

Lonen in Duitse metaal 4,3 procent omhoog

Rotterdam. Werkgevers in de Duitse metaalsector hebben zaterdag na lang nachtelijk overleg een loonakkoord bereikt met de machtige Duitse vakbond IG Metall. Belangrijkste beslissing is een loonstijging van 4,3 procent over dertien maanden voor 3,6 miljoen werknemers in de sector. De vakbond eiste eerder een loonstijging van 6,5 procent. De afgelopen maanden legden tienduizenden werknemers het werk neer om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Volgens de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung is dit de grootste loonstijging in de sector in twintig jaar. De deal kan van groot belang zijn voor de gehele Duitse industrie, aangezien de metaalsector vaak als trendsetter geldt. Twee maand geleden bereikten bonden en werkgevers een akkoord over 6,3 procent meer loon (over 18 maanden) voor werknemers bij Duitse overheidsbedrijven. (NRC)

Winst Ryanair groeit in moeilijk boekjaar

Rotterdam. Ryanair heeft in het gebroken boekjaar eindigend op 31 maart een winstgroei behaald van 25 procent ondanks hoge brandstofprijzen en de recessie in Europa. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij vanmorgen. De winst voor belasting kwam uit op 503 miljoen euro. De omzet steeg met negentien procent tot 4,3 miljard euro. Het aantal passagiers steeg met vijf procent tot 75,8 miljoen, ondanks het feit dat tachtig vliegtuigen door de strenge winter een tijd aan de grond moesten blijven. De Ierse maatschappij opende vorig jaar 330 nieuwe routes. Ryanair verwacht in het lopende boekjaar te profiteren van het wegvallen van concurrenten. Zo stopt de Britse concurrent Bmibaby naar verwachting nog dit jaar. Het aantal passagiers bij Ryanair stijgt mede hierdoor naar verwachting weer met vijf procent. De prijsvechter verwacht echter wel dat het moeilijk wordt de resultaten van afgelopen jaar te herhalen vanwege de crisis in Europa. (Novum)