Kortkolom buitenland

Mexico: bendeleider opgepakt na 49 doden

Monterrey. Drugskartelleider Daniel de Jesús Elizondo, die vermoedelijk verantwoordelijk is voor de 49 moorden van vorige week bij de Noord-Mexicaanse stad Monterrey, is vrijdag opgepakt. Dit meldde het Mexicaanse leger gisteren. Elizondo, bijgenaamd El Loco, is de lokale leider van Zetas, de drugsbende die heerst in de regio rond Monterrey. De lichamen van de 43 mannen en zes vrouwen waren achtergelaten met afgehakte hoofden en handen, wat identificatie bemoeilijkt. (BBC)

Hongerstaking van gevangenen Marokko

Rabat. Een Algerijnse moslimextremist is in een Marokkaanse gevangenis overleden na een hongerstaking van twee maanden. Ahmed Ben Miloud werd in december tot twintig jaar cel veroordeeld wegens het gebruik van een vuurwapen in het Algerijnse consulaat in de Marokkaanse stad Oujda. Volgens een mensenrechtenorganisatie die opkomt voor verdachten van extremisme, zijn bijna 160 gevangenen sinds vorige maand in diverse Marokkaanse gevangenissen in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun omstandigheden. (AP)

Bomaanslag op school Zuid-Italië eist leven

Brindisi. Bij een bomaanslag op een school in de Zuid-Italiaanse stad Brindisi is een zestienjarige leerling gedood. De bom ontplofte zaterdagmorgen, aan het begin van de schooldag. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Sommigen vermoeden dat de maffia erachter zit, aangezien de school is vernoemd naar maffiabestrijder Giovanni Falcone en zijn vrouw Francesco Morvillo. Het echtpaar en drie lijfwachten werden door de maffia gedood bij een van de meest geruchtmakende aanslagen sinds de oorlog, woensdag twintig jaar terug. (AFP)

Chinese dissident Chen arriveert in New York

New York. De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng, die het middelpunt vormde van een diplomatieke rel tussen de Verenigde Staten en China, is dit weekeinde met zijn vrouw en twee kinderen in New York gearriveerd. Hij bedankte de VS voor hun hulp en prees de Chinese regering voor haar „terughoudende” opstelling. Chen (40) gaat in New York Engels en rechten studeren. Mensenrechtenactivisten in China vrezen dat de autoriteiten nog harder zullen optreden tegen dissidenten dan voorheen. (Reuters, AFP)

Pakistan verbiedt kort ‘blasfemisch’ Twitter

Islamabad. Pakistan heeft het gebruik van het sociale netwerk Twitter dit weekeinde twaalf uur lang geblokkeerd omdat er „godslasterlijk” materiaal op zou zijn verspreid. De regering gaf geen bijzonderheden. In 2010 werd Facebook al eens een paar weken verboden, nadat gebruikers een wedstrijd waren begonnen met afbeeldingen van de profeet Mohammed. Dat geldt als blasfemisch in Pakistan. Gisteravond werd de blokkade weer opgeheven, met een boodschap van de minister van Informatie op Twitter. (Reuters)

Poetin: fabriekswerker wordt Oeral-gezant

Moskou. De Russische fabrieksarbeider Igor Cholmanskich is door president Vladimir Poetin benoemd tot gezant voor de Oeral, als beloning voor zijn aanbod in december om oppositiedemonstraties met zijn „boys” uiteen te komen drijven. Volgens Poetin helpt de baan van Cholmanskich om de belangen van de arbeiders veilig te stellen. Cholmanskich werkt voor een fabriek die tanks bouwt en werd landelijk bekend toen hij in een televisieprogramma zijn actie voorstelde. (AP)