Jazzscene Rotterdam vreest val in afgrond

Kyteman speelt op het North Sea Jazz Festival 2011. Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Na de popsector trekt nu ook de jazzscene in Rotterdam aan de bel. In een brief aan de Rotterdamse wethouder Laan (Cultuur, VVD) schrijven de jazzpartners De Doelen, LantarenVenster, Jazz International Rotterdam en het festival North Sea Round Town, ‘met verbijstering’ te kijken naar het Cultuurplanadvies 2013-2016 van de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur.

Evenals de “buitenproportioneel hard” getroffen popsector bungelt de concertante jazz boven de afgrond, schrijven de jazzpartners:

“De afgelopen jaren is gestaag gewerkt aan de opbouw van een loyaal publiek. Door de onevenredige bezuiniging van 86 procent klinkt daar straks geen muziek meer voor.”

Voor structurele programmering van kwalitatief hoogwaardige en avontuurlijke jazz is nauwelijks meer geld over. Het gevolg is dat “de ontwikkeling en doorstroming van jazztalent stagneert in Rotterdam”, schrijven de jazzpartners. “Daarnaast dreigt een professionele infrastructuur (zalen, programmeurs, marketeers en muzikanten) te verdwijnen.”

RRKC: relativeer ‘Rotterdam jazzstad’

Ook de Jazzacademy van hogeschool Codarts laat de gemeenteraad weten ‘ongerust te zijn’ over de “geringe ontwikkelingskansen van studenten binnen het Rotterdamse podiumcircuit.”

De RRKC stelt dat de verantwoordelijkheid voor het gehele gesubsidieerde jazzaanbod moet komen te liggen bij De Doelen en LantarenVenster. Maar beide instellingen zijn flink gekort. De vaak gebezigde slogan ‘Rotterdam jazzstad’ moet vooral worden gerelativeerd, vindt RRKC. “Deze wordt meer in de commerciële dan in de gesubsidieerde wereld waargemaakt.”

De jazzpartners geloven echter in hun ‘Rotterdamse model’: met weinig middelen doeltreffend samenwerken, bouwen aan publieksbereik en vooral artistiek floreren:

“De jazz in Rotterdam staat voor een relatief klein bedrag garant voor een effectief jazzbeleid. De afgelopen jaren werd met veel belangstelling en afgunst door de rest van jazz-Nederland naar Rotterdam gekeken.”

    • Amanda Kuyper