Interim-president Mali gewond en bewusteloos na bestorming paleis

Demonstranten bezetten het presidentieel paleis na hun bestorming ervan eerder op de dag. Foto Reuters / Adama Diarra

De interim-president van Mali, Dioncounda Traoré, is vandaag door betogers aangevallen in zijn kantoor. Hij is vervolgens bewusteloos en met een hoofdwond in een ziekenhuis in Bamako opgenomen. Dat heeft een medewerker van Traoré gezegd tegen persbureau AP.

De hele dag werd er rond het presidentieel paleis in de hoofdstad gedemonstreerd. De duizenden betogers zijn verontwaardigd over het nieuws dat Traoré langer aanblijft als interim-president. Het mandaat van Traoré zou oorspronkelijk morgen aflopen, maar gisteren bereikten de junta in het land en de West-Afrikaanse landenorganisatie Ecowas overeenstemming over de verlenging van dat mandaat met één jaar.

Een verslaggever van AP zag hoe betogers zich op een gegeven moment vanmiddag toegang wisten te verschaffen tot het paleis. Daarbinnen zou Traoré zijn belaagd.

Troaré werd geacht in veertig dagen verkiezingen te organiseren

Traoré was tot aan 12 april parlementsvoorzitter van Mali onder president Amadou Toumani Touré. Een groep militairen greep echter eind maart de macht, nadat ook zij het presidentieel paleis hadden bestormd. Ze waren ontevreden met president Touré, omdat die volgens hen niet genoeg wapens beschikbaar maakte voor de bestrijding van de Toeareg, de nomaden die een onafhankelijke staat in het noordoosten van Mali eisten.

Op 12 april werd Traoré echter beëdigd als interim-president. Het was een compromis tussen de coupplegers en Ecowas. Met de beëdiging kwam destijds een einde aan drie weken van militair bewind in het West-Afrikaanse Mali.

Onder grote druk van West-Afrikaanse bemiddelaars had de afgezette president Touré een paar dagen eerder al officieel zijn ontslag in. Het was vervolgens de bedoeling dat Traoré binnen veertig dagen nieuwe presidentsverkiezingen zou organiseren. Dat lukte hem niet. Alle partijen waren het er overigens over eens dat deze periode te kort dag zou zijn, maar dit falen wekte desalniettemin wel de woede van een deel van de bevolking.

Sanogo wordt erkend als ex-staatshoofd

De uitwerking van de Ecowascompromis behelsde ook dat de leider van de junta in Mali, kapitein Amadou Sanogo, de status krijgt van voormalig staatshoofd. Dat werd eerder vandaag openbaar gemaakt.

Couppleger Sanogo krijgt daarmee alle privileges van een voormalig staatshoofd en kan van tijd tot tijd met de interim-president en de premier van Mali het landsbestuur bespreken.

Ecowas had eerder gedreigd opnieuw sancties in te stellen tegen Mali als de junta niet akkoord zou gaan met het aanblijven van de interim-president. Eerder verzette de junta zich nog tegen het aanblijven van Traoré.