Ik maak wat ik zelf wil horen

Foto Thomas Bokeloh

Het nieuwe werk van componiste Anke Brouwer, Een vertrapte grond, een heide grond, een bezette stad, ging vrijdag tijdens De Vrijdag van Vredenburg in première.

„Ik componeer om te creëren, om iets te scheppen. Ik ben altijd op zoek naar de kick van het maken, het is een innerlijke drive. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een moment komt dat ik geen stukken meer zal schrijven.

„In eerste instantie denk ik alleen aan de muziek. Pas tegen het einde van mijn compositie bedenk ik me hoe het over gaat komen in de zaal. Ik schrijf voor een anonieme luisteraar. Iedere luisteraar is weer anders, dus ik ga uit van wat ik zelf graag zou willen horen.”

„De dag van de première heb ik voor mijn twee kinderen gezorgd, waardoor de spanning een beetje naar de achtergrond verdween. Natuurlijk was ik er wel mee bezig, maar dit keer was ik niet echt zenuwachtig. Ik had vertrouwen in het stuk en de fantastische bezetting die mijn compositie tot uitvoer bracht. Het bleek terecht: ik was na afloop zeer tevreden.”

„Ik heb me laten inspireren door het gedicht Vers 6 uit de bundel De feesten van angst en pijn van Paul van Ostaijen. Zijn werk heeft mij persoonlijk geraakt en ik heb die emoties proberen te verklanken in mijn compositie. Het is een gevoelig en rauw gedicht, dus ik heb gekozen voor eenvoudige, veelal eenstemmige koorpartijen. Het emotioneel zwaarste punt ligt in de solo bariton.”

„Componeren draait om het overbrengen van emoties en dat lukt niet altijd even goed. Dat vind ik moeilijk, maar maakt ook dat ik nooit stop. Ik wil mezelf verbeteren, obstakels overwinnen en vervolgens de luisteraar overtuigen.”

    • Florine van der Does