Hollands Dagboek - Cantaatjes draaien baltsend om elkaar heen

Karin Spaink: „Mieke van der Weij wil meerijden voor een reportage. De geluidsman zit dubbelgevouwen achterin.” Foto’s Roger Cremers

Met haar invalidenautootje Canta trok publicist Karin Spaink afgelopen week door het land om haar nieuwe boek te promoten. „Anderhalf uur te laat in Den Haag. Telefoon leeg, ik leeg. Breda haal ik nooit.”

Donderdag 10 mei

Met documentairemaker Maartje Nevejan heb ik kaartjes bemachtigd voor Intouchables, een film die al wekenlang volle zalen trekt. Het is het waargebeurde verhaal van een rijke, totaal verlamde man die een persoonlijk verzorger inhuurt. Zijn keus valt op een grote Senegalees uit de banlieues van Parijs die net uit de gevangenis komt. Een bezorgde vriend vraagt de rijkaard of het wel verstandig is een crimineel in huis te halen. Philippes antwoord: „Driss heeft geen medelijden met me, en hij heeft sterke armen en benen. Precies wat ik nodig heb. Wat kan zijn verleden me dan schelen?”

De verhouding tussen die twee is ontdaan van elke sociale schroom. Driss vraagt honderduit over Philippes resterende erogene zones, zet hem in een racewagen en geeft hem jointjes. Philippe introduceert Driss in de klassieke muziek, Driss laat Philippe soul horen. Ze fleuren daar allebei erg van op. De neger en de lamme: gaat dat zien!

Vrijdag

Onderweg spot ik een rode Canta, ik kan hem nog net aanhouden. „Heeft u al gehoord van Het Nationale Canta Ballet”, vraag ik de bestuurders. „We maken een voorstelling met een heleboel Cantaatjes en de dansers van Het Nationale Ballet. We zoeken nog deelnemers! Danst u mee?” Verrast nemen ze de folders aan. Ze beloven erover na te denken.

Bij Waaijenberg in Zuidoost bekijk ik het pièce de résistance dat Marco, een van de Cantamonteurs, heeft gemaakt voor de etalage van Athenaeum Nieuwscentrum: we zetten daar komende week een doormidden gesneden autootje neer. Een plakje Canta!

’s Avonds rijd ik naar de boekpresentatie van Monique Samuels. Ik geef haar De benenwagen en krijg in ruil Mozaïek van de revolutie. ‘Van Karin, die geen Arabisch spreekt; voor Monique, die niet kan autorijden’, schrijf ik voorin.

Abonnees kunnen het hele dagboek hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 19 mei 2012, pagina 30 - 31.