Hockeyers van Amsterdam prolongeren landstitel

Rotterdam - hockey mannen - finale HCR - Amsterdam - Amsterdam Landskampioen - Taeke Taekema met de beker overhandigd - dolle vreugde - foto Carla Vos/Cor Vos ©2012 Carla Vos

Amsterdam versloeg in de finale van de play-offs Rotterdam.

Rotterdam. Na vijf titels op rij voor Bloemendaal vanaf 2006, lijkt de machtsbasis in het mannenhockey nu weer richting Amsterdam te verschuiven. De ploeg van trainer Taco van den Honert was in de finale van de play-offs om het landskampioenschap een maatje te groot voor Rotterdam. Na de 3-2 zege in het eigen Wagener Stadion donderdag, won Amsterdam zaterdag ook het tweede duel in Rotterdam, met 2-1. Billy Bakker bracht Amsterdam vroeg in de wedstrijd terecht op voorsprong. In de tweede helft kwam Rotterdam dankzij een benutte strafcorner van Jeroen Hertzberger nog wel op gelijke hoogte, maar Valentin Verga besliste het duel kort daarna in het voordeel van de bezoekers.

Het is de 21ste landstitel voor de Amsterdamse hockeyclub, die in de reguliere competitie nog als tweede was geëindigd, achter Rotterdam. „Als Ajax kampioen wordt, worden wij het ook.” Erik Cornelissen, voorzitter van Amsterdam, zei het met een glimlach na de gewonnen kampioenswedstrijd, maar helemaal uit de lucht gegrepen is de vergelijking niet. Sinds 2004 zijn de prestaties van de Amsterdamse voetbalclub een uitstekende indicatie voor het hockeysucces van de stadgenoot. Dat jaar werd Ajax kampioen om vervolgens zeven jaar te moeten wachten op de volgende titel. Een scenario dat de hockeyers van Amsterdam maar al te bekend voorkomt. Sinds de titel in 2004 moesten ze jaar na jaar lijdzaam toezien hoe grote concurrent Bloemendaal er telkens met de hoofdprijs vandoor ging. Tot Bloemendaal vorig jaar dan eindelijk werd verslagen in de finale van de play-offs. Op een nieuwe titel hoefden de Amsterdamse hockeyers, net als de voetballers, veel minder lang te wachten.

„Dit is een team dat jarenlang prijzen kan winnen”, jubelt voorzitter Cornelissen. „Ik baalde er altijd van dat Amsterdam nooit een mooie reeks titels kon neerzetten dus ik heb een tijdje geleden al grappend gezegd dat ik nu gewoon drie, vier jaar op rij kampioen wil worden. Dat is het volgende doel.”

Denkbeeldig is die ambitie niet. De Amsterdamse selectie blijft volgend seizoen grotendeels intact en wordt versterkt door de Spaanse spits Santi Freixa, die na een jaar afwezigheid zeer waarschijnlijk terugkeert bij Amsterdam. „Er zit heel veel hockeyend vermogen in deze ploeg”, benadrukt Cornelissen. „En met jonge jongens als Valentin Verga, Billy Bakker en Jan-Willem Buissant kunnen we nog jaren doorgroeien.”

De grootste concurrentie lijkt volgend jaar te komen van Rotterdam, dat de drie Nieuw-Zeelanders Simon Child, Steve Edwards en Nick Wilson die gisteren door interlandverplichtingen ontbraken, wel tot het eind van het seizoen zal kunnen behouden. En van het Utrechtse Kampong, dat met de komst van Roderick Weusthof en Nick Kemperman de selectie voor volgend seizoen al aardig op orde heeft.