Het ticket

NOVUM59:PLAYOFFS EUROPA LEAGUE VITESSE RCK WAALWIJK:ARNHEM;20MAY2012-John van den Brom viert de overwinning en plaatsing in de Europa League als Guram Kashia en Giorgi Chanturia een Vitesse vlag over hem heen doenNovum/rm/str.robert meerding Novum ROBERT MEERDING

Vitesse heeft zich verzekerd van een ticket voor Europees voetbal.

Zonder ook maar een moment in gevaar te komen heeft Vitesse gisteren beslag gelegd op het laatste ticket voor de Europa League. De club uit Arnhem won in het eigen Gelredome de return van de finale van de play-offs met 2-1 van RKC Waalwijk. Vitesse had donderdag in Waalwijk al de heenwedstrijd tegen RKC met 3-1 gewonnen. Vol vertrouwen begon het team van coach John van den Brom dan ook aan het tweede duel, waarin het al na drie minuten op voorsprong kwam. Uitblinker Wilfried Bony schoot uit een vrije trap van dichtbij raak: 1-0. Vitesse was daarna veel sterker, maar mede dankzij RKC-doelman Jeroen Zoet bleef het lang 1-0. Geoffrey Castillion maakte er met een mooi stiftje zelfs 1-1 van. RKC, dat een succesvol debuutseizoen in de eredivisie kende, slaagde er echter niet meer in nog eens vol aan te zetten. In plaats daarvan bezorgde Renato Ibarra Vitesse de overwinning, op aangeven van Bony.

Hoe lang is het geleden dat Vitesse Europees voetbal speelde?

In het seizoen 2002/2003 werkte Vitesse voor het laatst Europese wedstrijden af, in de (toenmalige) UEFA Cup. De club schakelde Rapid Boekarest en Werder Bremen uit, maar Liverpool was te sterk. Volgend seizoen komt Vitesse uit in de tweede voorronde van de Europa League.

Maakt dat van John van den Brom de ‘succestrainer’?

Ja, voor de trainer van Vitesse is dit het tweede seizoen op rij dat hij met zijn ploeg de play-offs wint. Vorig seizoen deed hij dat met ADO Den Haag. Van den Broms succes als trainer is, ook in België, niet onopgemerkt gebleven. Zijn naam wordt inmiddels in verband gebracht met Anderlecht, maar Van den Brom wilde gisteren tegenover de NOS niets loslaten over de geruchten over een mogelijk vertrek.