Gek van André Kuipers

Binnenkort keert André Kuipers terug op aarde. Dat is misschien maar het beste, want in het internationale ruimtestation ISS zullen zijn collega-astronauten ondertussen ook wel gek worden van onze André.

Hier in Amsterdam, een plek op aarde, is er geen ontkomen aan.

André is ver weg, maar toch dichtbij.

Hij was nog maar net in de ruimte of hij zocht contact met Radio 2 om live het eerst nummer van de Top2000 aan te kondigen. ‘Torn’ van Nathalie Imbruglia. Hij legde uit dat je in de ruimte niet naar de Top2000 kon luisteren en dat hij daarom een usb-stick met alle nummers had meegenomen.

Via Twitter – ik ben een van de 235.611 volgers – meldde hij kort daarop dat het hartstikke goed ging. Hij trok zich in het ruimtestation vaak terug in ‘de Cupola’, een kamer met ramen van waaruit je een fantastisch uitzicht had op de aarde. Hij kon een lidmaatschap van het Wereld Natuurfonds (WNF) adviseren.

Op 31 december wenste hij ons via het NOS Journaal een gelukkig nieuwjaar. Hij vierde het zonder vuurwerk. „Hier zijn sterren genoeg.”

Begin april zat ik tussen een paar honderd kinderen in het Planetarium van de Amsterdamse dierentuin Artis. Er werd gejuicht toen André op het scherm verscheen in zijn stoere ruimtepak. Hij zwaaide naar de kinderen. De andere hand verdween in het ruimtepak, waaruit na wat gefrummel een pluche beest tevoorschijn kwam.

De man van Artis die de boel aan elkaar praatte reageerde euforisch.

„Maar André, dat is Artis de Marsis… onze mascotte.”

„Ja”, zei André, „niet doorvertellen, maar er is een verstekeling aan boord.”

De man van Artis: „Dit is echt, mensen. Dit is niet gefotoshopt.”

De kinderen mochten vragen stellen.

Het eerste kind vroeg: „Bestaan ruimtewezens nog?”

André dacht van wel.

„Hopelijk komen we ze snel tegen.”

Daarna zagen we André nog wat demonstraties van gewichtloosheid geven. Hij zweefde door het beeld en maakte trappende bewegingen met de benen.

De man van Artis: „André zwemt met Artis de Marsis door de ruimte!”

Op Koninginnedag droeg André een oranje shirt, nieuws dat alle journaals haalde. In een videoboodschap aan de koningin zei hij dat hij ‘deze mooie dag’ ging vieren ‘met kaas en andere Hollandse producten’. Een paar dagen later correspondeerde hij met Elton John vanwege de veertigste verjaardag van diens nummer ‘Rocket Man’. „Het is een van de meest gedraaide nummers hier in het ISS”, liet hij de zanger weten. „Een inspiratie voor mensen die astronaut willen worden.”

Het dieptepunt kwam vorige week toen hij een concert van de Toppers onderbrak om René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling ‘toi-toi-toi’ te wensen. „Misschien dat ik, als ik goed kijk en luister, jullie hier in de ruimte kan zien of horen.”

Volgens De Telegraaf – een krant met wie André dagelijks vanuit de ruimte veel contact heeft – reageerde het publiek in de Amsterdam ArenA extatisch.

Ik was zondag bij de wedstrijd Vitesse-RKC, waarin Vitesse zich voor het eerst sinds tien jaar voor Europees voetbal kwalificeerde. Na afloop wensten diverse prominenten ons via de beeldschermen succes in Europa. Toen het beeld ging haperen en onduidelijk werd ben ik gegaan.