Geen steun voor 40-urige werkweek

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst collectieve afspraken over invoering van een 40-urige werkweek af. VNO-NCW reageert daarmee op een pleidooi van D66 om de 40-urige werkweek opnieuw in te voeren.

Wouter Koolmees (D66) bepleitte gisteren in Buitenhof dat met deze maatregel de tekorten op de arbeidsmarkt kunnen worden voorkomen. Volgens het Kamerlid blijven zo ook de AOW en de zorg ook in de toekomst betaalbaar.

Volgens een woordvoerder van VNO-NCW heeft invoering van een 40-urige werkweek geen zin in bedrijfstakken waar de markt kampt met teruglopende werkgelegenheid. Waar het wel kan moet volgens een woordvoerder per sector bekeken worden of het mogelijk is om langer door te werken zonder dat de loonkosten stijgen. Ook FNV en CNV voelen niks voor collectieve afspraken over een 40-urige werkweek.