Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beurs vindt Facebook niet leuk - aandeel op tweede dag hard omlaag

De koers van Facebook is op de tweede dag dat het aandeel verhandelbaar is met zo’n elf procent gedaald. Het aandeel noteerde in het eerste deel van de Amerikaanse handelsdag bijna vijf dollar lager, waarmee het fors negatiever uitkomt dan de uitgifteprijs van 38 dollar op vrijdag.

Het aandeel Facebook 'in het groen' bij de opening voor het weekend; een beeld dat investeerders vandaag nog niet mochten aanschouwen. Foto Reuters / Keith Bedford

De koers van Facebook is op de tweede dag dat het aandeel verhandelbaar is met zo’n elf procent gedaald. Het aandeel noteerde in het eerste deel van de Amerikaanse handelsdag bijna vijf dollar lager, waarmee het fors negatiever uitkomt dan de uitgifteprijs van 38 dollar op vrijdag.

UPDATE 22.47 uur: Facebook sloot vanavond met 11 procent verlies op een koers van 34,02 dollar.

Het Californische bedrijf kwam vandaag nog niet boven de 36,66 dollar uit en opende vanochtend na de slotkoers van 38,23 op 36,53. Momenteel stabiliseert het aandeel Facebook zich hoog in de 33 dollar.

“Zakenbanken moesten op de eerste beursdag van Facebook herhaaldelijk ingrijpen om te voorkomen dat de koers van het sociale netwerk te ver inzakte. Dat is een eerste teken dat de waardering van het technologiebedrijf te veel was opgeklopt. Zulke ondersteunende aankopen zijn normale ingrepen voor banken die een beursgang begeleiden, maar het is een teleurstelling na al het tromgeroffel rondom Facebook. De hype was zover opgeklopt dat het aandeel werd verhandeld voor ruim honderd keer de laatstverdiende winst. Bij veel bedrijven is die verhouding beduidend lager.” - Tech-redacteur Marc Hijink, NRC.

aandeel toch minder ge-liked dan verwacht

Voor het weekend sloot het bedrijf van Mark Zuckerberg slechts 23 cent hoger dan de uitgifteprijs. Direct na de opening van de handel steeg het aandeel toen nog met dertien procent tot meer dan 42 dollar. Investeerders hadden gehoopt op een flink hogere slotkoers omdat de beursgang van Facebook als benchmark zal gelden voor eventuele andere sociale netwerken die zich richting Wall Street willen begeven.

De introductie van het aandeel Facebook vrijdag ging gepaard met flink wat haperingen. De handel op de Nasdaq was een halfuur uitgesteld door technische problemen om de orders van handelaren te verwerken. Analisten denken nu dat de interesse voor het aandeel kleiner blijkt dan vorige week werd gedacht, toen op het nippertje nog extra aandelen werden uitgegeven.