Espresso met Jolande Sap

GroenLinks haalde in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond nog maar vier virtuele zetels. Als er nu verkiezingen zou worden gehouden, dan zou de partij meer dan de helft van haar huidige tien zetels in de Tweede Kamer verliezen. ‘BAM,’ zegt fractievoorzitter Jolande Sap. ‘BAM, BAM, BAM.’

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Kandidaat

GroenLinks haalde in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond nog maar vier virtuele zetels. Als er nu verkiezingen zou worden gehouden, dan zou de partij meer dan de helft van haar huidige tien zetels in de Tweede Kamer verliezen. ‘BAM,’ zegt fractievoorzitter Jolande Sap. ‘BAM, BAM, BAM.’ Klopt het dat zij veel druk op het partijbestuur heeft uitgeoefend om Tofik Dibi toch mee te laten doen aan de lijsttrekkersverkiezing van GroenLinks? ‘Natuurlijk wil ik dat Tofik meedoet,’ antwoordt Sap. ‘Winnen van een ongeschikte kandidaat moet een eitje zijn.’ Heeft Femke Halsema gedreigd haar lidmaatschap van de partij op te zeggen als het partijbestuur niet zou buigen? ‘Dat zou heel slim van haar zijn geweest,’ zegt de fractievoorzitter van GroenLinks. ‘Het partijbestuur wist niet hoe snel ze Tofik toch als kandidaat naar voren moest schuiven.’ Ze neemt een slokje espresso. ‘Mochten ze niet akkoord zijn gegaan, dan had ik zelf ook gedreigd mijn lidmaatschap op te zeggen,’ zegt ze. ‘Ik denk dat Tofik het als enige kandidaat zelfs niet zou redden.’ Ziet ze op tegen de drie lijsttrekkersdebatten? Sap schudt haar hoofd. ‘Ik denk dat we eindelijk weer kunnen lachen bij GroenLinks.’