Emotionele woordstromen

„Je wilt niet in angst leven meer. Of op de rand leven”, rapt Fresku (25) op het podium van De Effenaar in Eindhoven, terwijl hij begeleid wordt op een akoestische gitaar. Achter de rapper staan zijn vrienden en familie. Voor hem staat zijn vriendin. „Ik zie het in je ogen baby, laat mij je man wezen.” Fresku knielt en haalt een ring tevoorschijn. „Lieke”, zegt hij, „laat mij je man wezen.”

Een huwelijksaanzoek voor een uitverkochte, joelende zaal – het is het logische sluitstuk van de cd-presentatie van Fresku’s tweede album Maskerade. De rapper uit Eindhoven stelt zich in zijn muziek opvallend kwetsbaar en openhartig op. Op het album is het gekwelde Liefdesliedje, waarin we de relatie met de moeder van zijn dochtertje in duigen horen vallen, een hoogtepunt.

Nu, op deze voor hem zo belangrijke avond is zijn dochtertje er niet bij, vertelt Fresku de zaal. Hij rapt zijn ode aan haar, Alisha, met nog meer bezieling en emotie dan op plaat. Hij vecht tegen de tranen.

Wel aanwezig en voor het eerst in tijden allebei op dezelfde plek: zijn gescheiden ouders. „Ik hou van jullie ook al houden jullie niet van elkaar”, zegt Fresku en hij grinnikt. „Sorry, dat is gemeen.”

Het is een avond met veel extra’s. Wanneer de meesterlijk tussen humor en tragiek schakelende Fresku zich als een cartoonfiguur laat vallen in het opruiende Kutkop, laat hij de zaal schrikken met nepbloed. Onder de gasten op het podium valt de gloedvol zingende Curaçaose Izaline Calister op, in het prachtige nummer Cirkels.

Fresku rapt de verbluffende woordstromen van zijn nieuwe werk vaak al opvallend soepel. Van intens emotioneel a capella en haast spoken word in Maskerade en Keuzes tot schakelend tussen komische stemmetjes in de single Hedde Druksop en Op de Hoogte.

Op commando hurkt en springt de zaal. Na het ‘ja’ van de vriendin van Fresku klinkt een jubelend „Hiep, hiep, hiep hoera.”