Eerste ronde Sap vs. Dibi: de een wil de macht, de ander wil brutaler

Jolande Sap en Tofik Dibi hebben ronde één van hun gevecht om het lijsttrekkerschap van GroenLinks erop zitten. In het theater De Rode Hoed in Amsterdam werd een mild debat afgewerkt waarin beiden vooral lief en grappig voor elkaar waren.

Zowel vooraf als achteraf (met bloemen) doken de persfotografen op het duo dat beloofde elkaar niet te zullen zoenen voor het oog van de lens. Beeld Politiek24

Jolande Sap en Tofik Dibi hebben ronde één van hun gevecht om het lijsttrekkerschap van GroenLinks erop zitten. In theater De Rode Hoed in Amsterdam werd een mild debat afgewerkt waarin beiden vooral lief en grappig voor elkaar waren.

Het kwam vanavond niet tot harde aanvaringen tussen Sap en Dibi. De huidige lijsttrekker wees veelvuldig op de resultaten die zij binnenhaalde in het Kunduz-akkoord, terwijl Dibi zich vooral als fris alternatief presenteerde.

Sap speelt kaart van regeringsverantwoordelijkheid

Sap benadrukte dat GroenLinks onder haar leiding verantwoordelijkheid heeft genomen en resultaten heeft binnengehaald. Meerdere malen zei ze dan de partij klaar is om regeringsverantwoordelijkheid te nemen. “GroenLinks is niet alleen op zoek naar macht, GroenLinks is op weg naar macht.”

Volgens Sap is GroenLinks dé ideeënpartij van Nederland en wordt het nu tijd om die in de praktijk te brengen:

“Natuurlijk moeten we actievoeren, en dat heb ik ook veel gedaan. Maar het wordt nu tijd dat we ook in Den Haag laten zien waar we als Nederland naartoe gaan.”

Partij mag brutaler volgens Dibi

Als GroenLinks onder leiding van Dibi in de regering komt, mag Sap wel minister van emancipatie worden, zei Dibi grappend. Zelf blijft hij dan in de Kamer zitten. Sap hield in het midden of zij als politiek leider in de Kamer blijft of een kabinetspost accepteert, zei ze.

Dibi herhaalde dat GroenLinks wat hem betreft wel wat brutaler mag zijn:

“GroenLinks is altijd een vechterspartij geweest, maar de laatste jaren zijn we wat bleker, wat Haagser geworden. Soms kijk ik wel wat jaloers naar de SP die meer in de samenleving staat. Waarom staan wij morgen niet bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel?”

Balen van de ontstane situatie binnen de partij

De avond werd afgetrapt door partijvoorzitter Heleen Weening die zei “enorm te balen” van de situatie die afgelopen tijd ontstaan is rond de lijsttrekkersverkiezing van haar partij. “Het verdiende geen schoonheidsprijs”, gaf Weening toe. Ook Tweede Kamerlid Jesse Klaver sprak van een “kloteweek”.

Eerder vandaag zei Tof Thissen, voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks, in een gesprek met NRC Handelsblad dat de schade die de partij oploopt door de openlijke ruzie rond Dibi de verantwoordelijkheid van Jolande Sap, Weening en Tofik Dibi zelf is.

GroenLinks allochtonenknuffelaars? Dibi denkt van niet

Partijleider Jolande Sap zei het “dood en doodzonde” te vinden dat de lijsttrekkersverkiezingen een “valse start” kenden. “Maar genoeg nu daarover, we moeten nu de verdeeldheid achter ons laten”, voegde ze daaraan toe.

Dibi blikte met gevoel voor ironie terug op de afgelopen dagen. “Het beeld van GroenLinks als een partij van allochtonenknuffelaars lijkt me nu wel van de baan.”

Nog twee debatten te gaan

Woensdag wordt het tweede debat tussen Sap en Dibi gehouden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Op woensdag 30 mei vindt het derde en laatste debat plaats in Groningen. Op 6 juni wordt bekendgemaakt wie de lijst voor GroenLinks gaat trekken bij de verkiezingen op 12 september.