Een gemiste strafschop? Die moet je gewoon vergeten

Voetballer Arjen Robben zal zich moeten herpakken na zijn gemiste penalty in de finale van de Champions League. „Ook hier geldt: de tijd heelt alle wonden.”

Een terneergeslagen Arjen Robben met zijn echtgenote Bernadien bij het banket van Bayern München kort na de verloren Champions-Leaguefinale. Foto AP

Lausanne/Rotterdam. - Penaltytrauma’s zijn van alle tijden. Voetballers worden tot aan hun dood herinnerd aan een beslissende, gemiste strafschop. Zo zal Arjen Robben het beeld van Chelsea-doelman Petr Cech die zijn strafschop stopt nog talloze malen in zijn gedachten voorbij zien komen. „Dit zal moeten slijten. Vergeten doet hij het nooit meer”, zegt international Dirk Kuijt een dag na de Champions-Leaguefinale tussen Bayern en Chelsea in het trainingskamp van Oranje in Lausanne. Alle internationals stuurden per telefoon steunbetuigingen.

Robben had zich naar eigen zeggen het liefst op een onbewoond eiland teruggetrokken. Maar de 54-voudig international sluit zich morgenavond aan bij Oranje dat met hem in München een oefenduel speelt tegen zijn club Bayern, op de plek waar hij zaterdag vanaf 11 meter faalde. Bondscoach Bert van Marwijk liet al doorschemeren dat Robben waarschijnlijk als invaller maar even in actie zal komen. Na een paar vrije dagen begint de aanvaller dan vrijdag echt aan zijn voorbereiding op het EK. Volgens aanvoerder Mark van Bommel is Robben „mentaal sterk genoeg” om de gemiste strafschop van zich af te zetten.

Oud-voetbaltrainer Foppe de Haan denkt dat het voor het herstel van Robben vooral bepalend is welke gedachten de speler over zijn gemiste strafschop vormt. „Kan hij het afstandelijk houden? Is hij niet te veel in zijn eigen ik aangetast? Klaas-Jan Huntelaar is daar heel goed in. Die kan een misser direct vergeten. Robben is wat dat betreft iets gevoeliger, denk ik. Het is zaak dat iemand die hem goed kent, zoals bijvoorbeeld Van Marwijk, even rustig met hem gaat zitten.” De Haan wil de misser vooral niet te zwaar opvatten. „Het krijgt nu buitenproportionele aandacht. Iedereen vindt dat hij verstand heeft van voetbal, dus zo’n penalty moet zitten. De druk op sterren is gigantisch. Maar hoe zwaarder je het maakt, hoe moeilijker ’t wordt.”

Volgens Hardy Menkehorst, voorzitter van de vereniging voor Sport Psychologie, moet Robben de misser „zeker niet als een incident beschouwen”. „Als je dit direct wegstopt, dan neem je het niet serieus. Je kunt verschillende dingen doen om je zelfvertrouwen te vergroten, zodat je de volgende keer zekerder van je zaak bent. Dat begint met een debriefing na de wedstrijd. Het is zaak dat hij zijn eigen verhaal kan doen, als een soort eerste verwerking. Het nemen van penalty’s in een vol stadion is niet te trainen als je ervan uitgaat dat de uitkomst perfect is. Je kunt er wel voor zorgen dat je het hele proces zo goed mogelijk voorbereidt, maar een garantie kun je niet krijgen.”

Menkehorst stelt dat Robben de tijd moet krijgen om het te verwerken. „Ook hier geldt: de tijd heelt alle wonden. Maar het kan goed zijn dat Robben weer aansluit bij Oranje. Daar komt hij anderen tegen met wie hij zijn ervaring kan delen.”

Robben zal bij Oranje een lotgenoot vinden in assistent-bondscoach Phillip Cocu die in 1998 een strafschop miste in de halve finale op het WK in Frankrijk, tegen Brazilië. Als voormalig assistent-bondscoach Frank de Boer in zijn gedachten teruggaat naar het EK van 2000 denkt hij alleen aan zijn twee gemiste strafschoppen in de halve finale tegen Italië. „Dat EK vergeet ik liever”, zei hij zaterdag in München.

Van Bommel stuurde na de finale direct een opbeurend sms’je naar zijn vriend Robben. „Bellen heeft geen zin”, zei Van Bommel. „Na een sms’je kan iemand zelf bepalen of hij antwoordt. Dat heeft hij gedaan.” Ook de andere internationals leven met Robben mee. Kuijt: „Dit doet pijn, maar hopelijk kan hij er kracht uit halen. Kijk naar Drogba. Die verloor eerder dit jaar de finale van de Afrika Cup na een gemiste strafschop en wint nu de Champions League. Laat Robben dan maar het EK winnen. Dat zou fantastisch zijn.”