Een beetje spanning is goed, denk ik dan maar

gouda goudse scholengemeenschap leo vroman eindexamenserie foto rien zilvold

Wie: Saskia van Wijk (16)

Wat: Eindexamenkandidaat havo

Ik vind de examenperiode erg spannend. Het is nu of nooit: ik wil niet zakken. Ik probeer van dag tot dag te leven, maar ik ben wel zenuwachtig. Een beetje spanning is goed, denk ik dan maar.

Vandaag doe ik eindexamen in mijn favoriete vak: Frans. Ik kom al jaren in Frankrijk en werk tijdens de zomervakantie als animatrice op een camping. Mijn Frans is dus goed. Met een 9 voor mijn eindexamen zou ik ontevreden zijn.

Ik heb veel discipline en heb hard geleerd. Voor al mijn vakken, dus ook voor Frans. Ik ben erg perfectionistisch. Als je ergens goed in bent, bestaat het gevaar dat je er te makkelijk over gaat denken. Zo zit ik niet in elkaar, maar ik wil er toch voor waken dat ik gemakzuchtig word. Daarmee verhoog ik de druk op mezelf, dat realiseer ik me.

Voor Frans heb ik oude examenbundels doorgenomen. Daarnaast heb ik veel contact met Franse vrienden, via de chat of de webcam, en luister ik naar de Franse radio. Daar draaien ze dezelfde hits als bij ons, maar tussendoor steek je toch wat op door naar het journaal te luisteren.

Mijn slechtste vak is management en organisatie. Dat gaat over de cijfermatige kant van het bedrijfsleven. Dat vind ik niet interessant. Het vak economie wel. Dat is naast Frans mijn lievelingsvak. Bij economie kijk je naar wat mensen willen, hoe vraag en aanbod tot stand komen. Dat boeit me. Als ik mijn examen haal, wil ik commerciële economie gaan studeren.

In de weken voor het eindexamen heb ik veel oefenopdrachten gemaakt. Dan zie je hoe de vraagstelling in elkaar zit en hoe ze de antwoorden willen hebben. Verder is er natuurlijk ook gewoon stampwerk: formules die je uit je hoofd moet leren.

Ik ben thuis de eerste van de kinderen die eindexamen doet. Ik heb een jonger broertje en zusje. Mijn ouders hebben allebei mavo gedaan, maar ze werken in het bedrijfsleven, dus ze kunnen me goed helpen met mijn slechtste vak, management en organisatie. Ze zijn geïnteresseerd in wat ik doe. Ik zie dat niet als bemoeien. Ik vind het leuk om over mijn schoolwerk te vertellen. Dan pakken we mijn opdrachten erbij en zitten we er uren over te kletsen.

Ik vind het niet erg om voor school te werken. Ik ken zat mensen die het heel erg vinden, maar ik zie het niet als een straf. Ik vind het best leuk eigenlijk om opdrachten te maken en te leren. Hierna verder studeren lijkt me ook leuk. Daarom is het erg belangrijk voor mijn toekomst dat ik het deze weken goed doe. Ik heb een doel voor ogen en als ik dat doel wil bereiken zal ik het nu moeten doen. Ik probeer er relaxed onder te blijven, maar het is natuurlijk erg belangrijk.

Bart funnekotter