Drie doden en twee vermisten op de Everest

(FILES) In this photograph taken on May 19, 2009, unidentified mountaineers descend from the summit of Everest. Four climbers have been killed returning from the summit of Mount Everest, tour agents and officials said on May 21, 2012, bringing the season's death toll to six on the world's highest peak. AFP PHOTO/COURTESY OF PEMBA DORJE SHERPA/FILES
(FILES) In this photograph taken on May 19, 2009, unidentified mountaineers descend from the summit of Everest. Four climbers have been killed returning from the summit of Mount Everest, tour agents and officials said on May 21, 2012, bringing the season's death toll to six on the world's highest peak. AFP PHOTO/COURTESY OF PEMBA DORJE SHERPA/FILES Archiefbeeld van klimmers op de Mount Everest in mei 2009. Foto AFP

Zeker drie bergbeklimmers zijn na de beklimming van ‘s werelds hoogste berg overleden. Twee anderen worden vermist. Dat heeft een medewerker van de Nepalese overheid in het basiskamp op Mount Everest meegedeeld.

Omgekomen zijn een Duitser, een Canadees van Nepalese afkomst en een Koreaan. Zij waren zaterdag na de beklimming van de hoge top op de terugweg naar het basiskamp toen het weer plotseling omsloeg, zei Gyanendra Shrestra.

Het lichaam van bergbeklimmers moet zich aanpassen aan de extreem lage zuurstofconcentratie in de lucht. Bovenop de top zijn de weersomstandigheden zwaar. De temperatuur is rond -25 graden Celcius.

De Mount Everest is met een hoogte van 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Sir Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay bereikten in 1953 als eersten de top. Sinds 1953 hebben ruim 3.000 klimmers op de top van Mount Everest gestaan. Circa 200 mensen stierven op de berg.