Doden door hevige aardbeving in noorden van Italië

The old tower is seen collapsed after an earthquake in Finale Emilia May 20, 2012. A strong earthquake rocked a large swathe of northern Italy early on Sunday, killing at least three people and causing serious damage to the area's cultural heritage. The epicentre of the 6.0 magnitude quake, the strongest to hit Italy in three years, was in the plains near Modena in the Emilia-Romagna region of the Po River Valley. REUTERS/Giorgio Benvenuti ( ITALY - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Noord-Italië werd gisteren getroffen door een van de zwaarste aardbevingen ooit in de regio. De beving leidde tot zeker vier doden, tientallen gewonden, vele verwoestte gebouwen en 200.000 kazen die mogelijk zijn beschadigd.

Bij een aardbeving in de buurt van Bologna, in het noorden van Italië, zijn gisteren zeker vier doden en vijftig gewonden gevallen. Een aantal gebouwen raakte beschadigd of stortte in. Een hevige naschok zorgde ’s middags voor nog grotere ravage.

De eerste beving had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter en vond plaats rond 4.00 uur zondagmorgen. Het epicentrum lag tussen Modena en Mantova op een relatief geringe diepte van ongeveer vijf kilometer, aldus de Amerikaanse geologische dienst USGS. De beving werd gevoeld tot in Toscane en het noordelijke Alto Adige en was qua zwaarte vergelijkbaar met die van L’Aquila drie jaar geleden, waarbij driehonderd doden vielen.

In Sant’Agostino di Ferrara kwamen twee arbeiders om toen een fabriek instortte. Elders in het dorp overleed een vrouw van 103 jaar toen haar slaapkamer instortte. Ook in Ponte Rodoni do Bondeno verloor een fabrieksarbeider het leven toen het pand waar hij werkte ineenzeeg. Vlak na de beving stierven twee mensen aan een hartaanval, maar of hun overlijden in verband staat met de aardbeving is onduidelijk.

In Finale Emilia, nabij het epicentrum van de eerste schok, werd een historische kloktoren uit de veertiende eeuw verwoest. De toren viel op een woonhuis, waardoor een 5-jarig meisje bekneld twee uur lang bekneld zat op haar bed.

’s Middags zorgde een naschok met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter voor meer schade en meer ingestorte gebouwen. Een brandweerman viel door de naschok van een gebouw af.

Volgens seismologen was het een van de zwaarste aardbevingen die de regio ooit heeft getroffen. Daken zijn ingestort en in kerktorens zijn scheuren te zien. Van sommige gebouwen is de gevel naar beneden gekomen.

De Italiaanse boerenbond Coldiretti verklaarde dat in de regio, bekend om zijn Parmezaanse kaas, zo’n 200.000 grote ronde kazen zijn beschadigd ter waarde van 50 miljoen euro. Ook zouden de daken van zeker drie grote schuren zijn ingestort, waardoor vele varkens en koeien vastzaten.

De paus heeft tijdens het zondags gebed op het Sint-Pietersplein gezegd „spiritueel dicht” bij de slachtoffers te staan en vroeg te bidden voor de doden en gewonden. AP