De vijf beste van de Benelux Beeldverhalenprijs

Deze week in nrc.next: de vijf beste inzendingen voor de Benelux Beeldverhalenprijs 2012. We tellen af naar de winnaar, die vrijdag op deze plek in de krant wordt bekendgemaakt. Die wint 1.000 euro. Nummer twee krijgt 500 euro en nummer drie 250 euro.

Vandaag nummer vijf: Constant, van Ludwig Volbeda (1990). Het is een verhaal over een wetenschapper, Constant genaamd, die zijn kaders verliest. Het is volledig getekend in de stream of consciousness-stijl.

Volbeda studeerde in 2011 af aan kunstacademie St. Joost in Breda. Hij is freelance illustrator en tekenaar. Elke dag publiceert hij een nieuwe tekening op zijn website ludwigsmachine.tumblr.com.

De Benelux Beeldverhalen Prijs is in 2010 opgericht als stimulans voor beginnende makers van beeldromans (stripromans, ofwel graphic novels) uit de Benelux. De prijs wordt mogelijk gemaakt door nrc.next, uitgeverij Oog & Blik en het Mondriaan Fonds.

Dit jaar kwamen er in totaal 129 inzendingen binnen. Het is een dwarsdoorsnede van wat jong talent in de Nederlandse en Belgische stripwereld te bieden heeft. Volgens initiatiefnemer Gert Jan Pos gaan veel van de verhalen over „pril liefdesgeluk en familieverdriet”, maar nemen veel jonge striptekenaars ook zichzelf kritisch onder de loep. Ook de dood blijft een dankbaar thema dat veel tekenaars probeerden te vangen.

Pos over de stijl van de inzendingen: „De vaste kaders rond de tekeningen worden losgelaten. Er worden minder zwarte lijntjes gebruikt en er wordt losser getekend. Het ambachtelijke stripmaken verdwijnt. Dat neemt niet weg dat er zeer ambachtelijke uitzendingen waren – er kwam zelfs een gefiguurzaagde inzending binnen.”

En over het thema: „De opdracht om voor de BBP een kort verhaal te maken brengt veel tekenaars ertoe kritisch om zich heen te kijken en zich te verbazen. De resultaten van die getekende verbazing behoren tot de beste inzendingen. Maar er blijft natuurlijk ruimte voor die andere thema’s: liefde, dood en familie, die elke generatie schrijvers en tekenaars steeds opnieuw probeert te vangen. Gelukkig maar.”

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit initiatiefnemers Rienk Tychon en Gert Jan Pos, striptekenaar Hanco Kolk, stripwinkelier Linda Torfs en Jan Paul van der Wijk, artdirector van NRC Handelsblad.

De jury heeft een longlist van veertig inzendingen gemaakt. Die zullen vanaf 31 mei worden geëxposeerd in kunstcentrum 37PK in Haarlem. De tentoonstelling loopt tot 24 juni.

Meer over de tentoonstelling op www.37pk.nl. Op 2 en 3 juni zijn in Haarlem ook de Stripdagen: www.stripdagenhaarlem.nl