De melodramatische lijn in een pact van discoritmes en falsetstemmen

Robin Gibb was één van de zoete stemmen van de Bee Gees. Solo was hij een romantische dandy.

Robin Gibb in 1979 Foto AP

Drie broers die hun stemmen om elkaar lieten slingeren alsof ze samen één persoon waren. Het was het handelsmerk van de Bee Gees: Robin Gibb, zijn tweelingbroer Maurice en de drie jaar oudere Barry. De gisteren gestorven Robin Gibb (62) was de meest melodramatische zanger van de drie die werden geboren op het eiland Man.

De broers Gibb begonnen hun zangcarrière als tussenact in bioscopen. Toen Robin negen was emigreerde het gezin naar Australië. Daar noemden ze zich eerst The Brothers Gibb en later The BG’s. Hun enorme reeks hits begon echter toen ze in 1967 naar Engeland terugkeerden. In Spicks and specks en New York mining disaster, 1941 smolten hun stemmen samen.

Na hun eerste Britse en Nederlandse nummer 1-hit Massachusetts volgden World en Words, waarin de broers om beurten de leadzang voor hun rekening namen. In I Started a Joke (1969) stond de ijle, emotionele en altijd wat lijzige stem van Robin centraal. Na onenigheid over de artistieke koers ging hij solo en scoorde met Saved by the bell en het album Robin’s Reign. In One million years liet hij zich kennen als een romantische dandy, die de tijd nam om het met slepende en nasale zang op te nemen tegen overdadige orkestpartijen.

De Bee Gees herenigden. Main Course bracht met de hit Jive Talkin’ een voorproefje van hun grootste succesperiode, waarin discoritmes en falsetstemmen centraal stonden. Voor de soundtrack van de immens populaire discofilm Saturday Night Fever (1977) leverden ze de hits Stayin’ alive, Night fever en How deep is your love. Toen in 1983 de discorage op zijn einde liep brachten de Bee Gees het slotakkoord met de soundtrack van het minder geslaagde Stayin’ Alive.

Sporadisch bleef Robin Gibb soloplaten maken. Echter nooit meer zo succesvol als in vijf decennia Bee Gees. Na de dood van Maurice in 2003 werd de band opgeheven. In 2009 droeg Robin nog bij aan de Britse hit Islands in the stream ten bate van Comic Relief, een Bee Gees-compositie voor Kenny Rogers & Dolly Parton. In 2011 hoorde Gibb dat hij leverkanker had.