Chef IAEA: gesprek met Iran over atoomprogramma positief

IAEA-chef Yukiya Amano (links) met de Iraanse toponderhandelaar Saeed Jalili (rechts) op een persconferentie na hun overleg van vandaag. Foto AP / Adel Pazzyar

Yukiya Amano, chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), heeft op de Iraanse staatstelevisie gezegd dat zijn bezoek aan Iran positief is verlopen. Het overleg dat hij voerde was diepgaand, zei hij, en zal een positief effect hebben op de internationale top over het Iraanse atoomprogramma in Bagdad later deze week.

Amano zei:

“We hebben uitgebreide en intensieve onderhandelingen gevoerd in een goede sfeer. De voortgang van de gesprekken zullen zeker een positieve invloed hebben op de onderhandelingen tussen Iran en P5 +1.”

Die P5 +1 bestaat uit de permanente leden uit de VN-Veiligheidsraad (Rusland, China, VS, Frankrijk en Groot-Brittannië) + Duitsland.

Verwachtingen voor overleg vooraf hooggespannen

Amano kwam vandaag in Teheran aan. Hij is daar om met de Iraanse regering te overleggen over het hervatten van een onderzoek naar het Iraanse atoomprogramma.

Amano ging in gesprek met de belangrijkste Iraanse onderhandelaar, Saeed Jalili, en andere hoge regeringsfunctionarissen.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen, maar Amano zei voor zijn vertrek naar Teheran niet te kunnen voorspellen of hij een akkoord weet te sluiten.

“Niets in het leven, en in de diplomatie, is zeker. Maar er is vooruitgang geboekt. Ik denk echt dat dit het juiste moment is om overeenstemming te bereiken.”

Iran wellicht bereid tot inspecties als sancties worden opgeheven

Bij aankomst in Teheran zei de Iraanse parlementariër Heshmatollah Falahtpisheh dat Teheran waarschijnlijk inspectie van het militaire Parchin-complex toestaat “als er goede wil wordt getoond door het IAEA.”

Falahtpisheh, lid van de invloedrijke parlementscommissie voor nationale veiligheid en buitenlandbeleid, waarschuwde echter dat deze openheid gepaard gaat met de verwachting dat het Westen in ruil daarvoor de sancties tegen Iran versoepelt.

“Door meer inspecties toe te staan, probeert Iran de crisis over de atoomkwestie te verminderen. Maar als de sancties blijven voortduren, dan stopt Iran hier mee.”