Brit Suma Chakrabarti wordt president EBRD

Sinds de oprichting van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in 1991 was de ongeschreven regel: Londen is vestigingsplaats, Berlijn of Parijs leveren de president. Vrijdag is die regel gebroken. De Brit Suma Chakrabarti krijgt de leiding.

De Fransen zijn furieus. Zij wilden Philippe de Fontaine Vive als opvolger van de Duitser Thomas Mirow. Die wilde een tweede termijn, maar kreeg geen steun uit Berlijn. Er komen deze zomer meer Europese topbanen vrij, waaronder het voorzitterschap van de euroministers van Financiën. Omdat diverse Europese instellingen al door Duitsers geleid worden, besloot Merkel voor die post alles op haar minister Wolfgang Schäuble te zetten.

Dat vergrootte de kansen van De Fontaine Vive, vicevoorzitter bij de EIB, bij de EBRD. Maar opeens dook Chakrabarti, topambtenaar bij Justitie, op. En toen een Pool, een Serviër en Mirow zelf. De Brit versloeg de Fransman, nipt.

Geen Europese topbaan dus voor Frankrijk? Dat valt te bezien, nu blijkt dat de Franse president Hollande Schäuble afwijst als eurogroepvoorzitter. Zuidelijke eurolanden willen hem evenmin. Misschien moet de carrousel opnieuw worden opgetuigd. Voor het nieuwe noodfonds ESM sorteerde al een Spaanse voor, voor de ECB een Luxemburger. Alles kan veranderen, maar één zekerheid hebben deze kandidaten wel: deze banen zijn voor eurolanden, dus weinig kans dat een Brit de trofee komt kapen.