Bomaanslag infiltrant legerparade Jemen eist levens 96 militairen

Politiemensen verzamelen forensisch bewijs, zoals lichaamsdelen en stukken van hersenen, op de plaats van de aanslag. Foto AP / Hani Mohammed

Het dodental van de zelfmoordaanslag die eerder vandaag in Jemen werd gepleegd te midden van een militaire parade is gestegen naar 96. Onder de militairen, die oefenden voor een optocht morgen, vielen zeker tweehonderd gewonden.

Volgens artsen en het Jemenitische leger werd de aanslag gepleegd door een soldaat die aan de oefening deelnam. Hij bracht zijn explosieven luttele minuten voordat de minister van Defensie en de stafchef de troepen zouden komen begroeten tot ontploffing.

De oefening, en dus de ravage, was rechtstreeks te zien op televisie:

De paradeoefening in de hoofdstad Sana’a werd op een plein nabij het presidentiële paleis gehouden, als voorbereiding op de viering van de Jemenitische nationale feestdag morgen. De meeste getroffen militairen behoorden tot de Centrale Veiligheidsdienst, een onderdeel dat onder bevel staat van Yahya Saleh, een neef van de afgetreden president Ali Abdullah Saleh. Diens opvolger, Abed Rabbo Mansour-Hadi, heeft aangekondigd het leger te willen hervormen en te zuiveren van familieleden en aanhangers van Saleh, die veranderingen mogelijk proberen te dwarsbomen.

Onze correspondent Judith Spiegel oer de logische en andere mogelijke daders:

Leger vs. Al-Qaeda

Het Jemenitische regeringsleger is in het zuiden van het land ook verwikkeld in gevechten met aanhangers van Al-Qaeda, die van de politieke onrust in het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt om verschillende steden in te nemen. Met steun van de Verenigde Staten probeert Hadi het verloren terrein terug te veroveren.

De Jemenitische autoriteiten meldden ook dat een Amerikaanse kustwachtinstructeur gisteren in de westelijke havenstad Hodeida gewond raakte toen hij met twee collega’s onder vuur werd genomen, maar de Amerikaanse kustwacht ontkende dit vandaag. Gezegd werd dat er momenteel geen personeel van de kustwacht in Jemen is.