agenda

Former Liberian President Charles Taylor waits for the start of his sentencing hearing in Leidschendam, near The Hague, Netherlands, Wednesday May 16, 2012. Taylor was to address judges personally during the sentencing hearing of his war crimes trial, asking for leniency even as he plans to appeal his conviction. In a landmark ruling in April, judges at the Special Court for Sierra Leone found Taylor guilty of 11 counts of war crimes and crimes against humanity, including murder, rape, and conscripting child soldiers. Judges at the U.N.-backed court said his aid was essential in in helping rebels across the border in Sierra Leone continue their bloody rampage during the West African nation's decade-long civil war, which ended in 2002 with more than 50,000 dead. (AP Photo/Evert-Jan Daniels, Pool) AP

Dinsdag 22 mei

De Turkse premier Tayyip Erdogan is in Pakistan. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rabbani Khar, noemde Turkije een „inspirerend voorbeeld” voor de wereld, verwijzend naar zijn economische voorspoed en democratie. Erdogan gaat later naar Kazachstan.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, is vijf dagen in Zimbabwe op uitnodiging van de regering. Het is de eerste keer dat een VN-mensenrechtenchef hier komt. Pillay ontmoet onder anderen president Mugabe en premier Tsvangirai.

Vandaag zou de termijn van de Malinese interim-president Dioncounda Traoré zijn geëindigd. Volgens de grondwet had hij veertig dagen om verkiezingen te organiseren, maar door de crisis was daar niet genoeg tijd voor. De militairen die in maart een coup pleegden, wilden dat hij zou opstappen, het samenwerkingsverband ECOWAS niet. Dit weekeinde kwamen ze overeen dat Traoré toch mag aanblijven.

Woensdag 23 mei

Iran en de ‘P5+1’ (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland) houden in Bagdad een tweede ronde van gesprekken over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Er worden geen doorbraken verwacht.

De groep ‘Vrienden van Jemen’ vergadert in de Saoedische hoofdstad Riad over hulp aan Jemen, dat zich in een dramatisch slechte economische en sociale positie bevindt.

Begin van tweedaagse presidentsverkiezingen in Egypte. Er zijn dertien kandidaten. In juni heeft een eventuele tweede ronde plaats.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat met premiers van de deelstaten over modernisering van het elektriciteitsnetwerk. De regering heeft zichzelf in de nesten gewerkt met het overhaast afschaffen van kernenergie na de kernramp in Fukushima, waardoor een tekort aan energie dreigt en overbelasting van het netwerk.

Informeel diner van Europese regeringsleiders in Brussel. Het is het Europese debuut van de Franse president François Hollande, die de economische groei wil aanjagen. Maar de Griekse crisis zal de agenda domineren.

Donderdag 24 mei

India en Pakistan zetten misschien weer een stapje in de richting van normalisering van de betrekkingen. De Indiase staatssecretaris van Buitenlandse Zaken K. Siddique Akbar praat vandaag en morgen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad over versoepeling van het nu zeer strenge beleid inzake zakenvisa.

Amnesty International publiceert haar jaarlijkse rapport over de situatie van de mensenrechten in 155 landen.

Vrijdag 25 mei

De Afrikaanse Unie en Zuid-Afrika hebben een Global African Diaspora Top georganiseerd in Johannesburg. Doel van de conferentie is om Afrikanen die over de hele wereld leven meer te betrekken bij de ontwikkeling van het continent.

Maandag 28 mei

De Indiase premier Manmohan Singh brengt een bezoek aan Birma. Economisch en strategisch is het buurland van groot belang. Delhi is bezorgd over de invloed van China en probeert die in Birma te pareren met eigen investeringsplannen en infrastructurele projecten.

Woensdag 30 mei

Het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone bepaalt de straf voor Charles Taylor. De voormalige president van Liberia werd drie weken geleden schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De aanklagers eisen tachtig jaar celstraf.

Donderdag 31 mei

Iers referendum over het begrotingsverdrag voor de euro. Als de Ieren het verdrag met strenge begrotingsregels afwijzen, betekent dat niet meteen het einde van het verdrag. Het treedt in werking als een meerderheid van twaalf eurolanden het ratificeert. Maar als de Ieren de tekst afwijzen, kunnen ze in de toekomst geen aanspraak meer maken op hulp uit het Europese noodfonds ESM. Een Iers ‘nee’ – zoals bij eerdere Ierse EU-referenda – zou de onzekerheid over de euro vergroten. Duitsland hecht grote waarde aan het pact als middel om begrotingsdiscipline af te dwingen.

Vrijdag 1 juni

Vanavond begint in Singapore de zogeheten Shangri-La Dialoog, de belangrijkste jaarlijkse conferentie over defensie en veiligheid in Azië, georganiseerd door het International Institute For Strategic Studies (IISS). Op de agenda staan onder andere de gevolgen van de Amerikaanse defensiebezuinigingen voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Azië en de maritieme spanningen in de regio, met name in de Zuid-Chinese Zee.

Zaterdag 2 juni

Mogelijk uitspraak in het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak.

Maandag 4 juni.

In Sint Petersburg wordt vandaag de Europees-Russiche top gehouden. Namens de EU reizen voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso en buitenlandgezant Catherine Ashton af.