1983, lucifers en een Sowjet-filmmaker: de Koude Oorlog-film Konflikt

In 1983 woedt de Koude Oorlog hevig. De NAVO houdt een communicatie-oefening in Duitsland, de Russen – van mening dat het om het ‘echie’ gaat – vouwen hun vinger om de trekker die kernwapens afschiet. En in Nederland? Daar demonstreren 550.000 mensen in Den Haag tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens.

http://youtu.be/BgJgiKMWT5s

In 1983 woedt de Koude Oorlog hevig. De NAVO houdt een communicatie-oefening in Duitsland, de Russen - van mening dat het om het ‘echie’ gaat - vouwen hun vinger om de trekker die kernwapens afschiet. En in Nederland? Daar demonstreren 550.000 mensen in Den Haag tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens.

In dit politieke klimaat van met de neuzen tegen elkaar gedrukt staan, maakte de destijds Sowjet-filmmaker Garry Bardin de stop-motion animatiefilm Konflikt. Oorspronkelijk duurde deze anti-oorlogsfilm ruim zeven minuten.

De originele versie van deze Russische animator en regisseur is meer dan de moeite waard. Ook vanwege de muziek. Maar Torrey Meeks monteerde de film opnieuw, sneed erin en zette ‘m op de muziek van ‘Just War’ met Gruff Rhys.