Zeker 34 doden in Jemen - groot offensief tegen Al-Qaeda gaat door

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaida in het zuiden van Jemen zijn gisteren ten minste 34 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP. Nog eens twee mensen verloren het leven bij aan aanval met een onbemand vliegtuig.

De Jemenitische minister van Defensie Muhammad Nasir Ahmad (links) een week geleden tijdens zijn bezoek aan de legereenheden die een groot offensief zijn begonnen tegen Al-Qaeda. Foto Reuters / Yemen's Defence Ministry

Bij gevechten tussen het Jemenitische leger en strijders van Al-Qaeda in het zuiden van Jemen zijn gisteren ten minste 34 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP. Nog eens twee mensen verloren het leven bij aan aanval met een onbemand vliegtuig.

Vanaf vrijdagavond vochten Jemenitische militairen in de zuidelijke provincie Abyan enkele veldslagen uit met Al-Qaeda-strijders. De gevechten hielden gisteren de hele dag aan. In totaal kwamen twaalf militairen en 22 Al-Qaida-strijders om het leven. Vooral rondom de stad Jaar werd zwaar gevochten. De stad is sinds vorig jaar in handen van de opstandelingen.

De drone-aanval had plaats in de centraal gelegen provincie Bayda. Een Somaliër en een Jemeniet werden bij de aanval gedood.

Gevechten onderdeel van groot offensief tegen Al-Qaeda

Het Jemenitische leger, dat door de VS wordt gefinancierd en getraind, kondigde ruim een week geleden aan een groot offensief te zijn gestart om de controle over de door Al-Qaeda gecontroleerde steden Zinjibar en Jaar te heroveren.

Strijders van Al-Qaeda namen de steden vorig jaar in en hebben inmiddels een groot deel van zuid-Jemen onder controle. De afgelopen dagen vielen bij gevechten tussen het leger en de terroristengroep een onbekend aantal doden.

De strijd tussen het Jemenitische leger en Al-Qaeda is extra hevig opgelaaid na het begin van de volksopstand tegen de inmiddels afgetreden president Ali Abdullah Saleh begin vorig jaar.