Presidentsverkiezingen Servië - strijd tussen Tadic en Nikolic

Boris Tadic duwt zijn vader in een rolstoel weg van het stembureau, nadat de hele familie heeft gestemd. Foto AP / Darko Vojinovic

De Servische bevolking kiest vandaag een nieuwe president. In de tweede ronde van de verkiezingen neemt de pro-Europese Boris Tadic het op tegen de nationalist Tomislav Nikolic die de voorkeur geeft aan goede betrekkingen met Rusland.

Nikolic heeft al gedreigd met protesten als hij de verkiezingen verliest, meldt persbureau AP. Hij meent dat er in dat geval sprake moet zijn van stembusfraude.

De stembusgang is van groot belang voor de plannen van Servië om lid te worden van de Europese Unie. Ook bepaalt de uitkomst of Servië de verzoening met zijn buurlanden en voormalige aartsvijanden voortzet.

Tadic had in eerste ronde lichte voorsprong op Nikolic

Tadic, die een derde termijn als president ambieert, had in de eerste stemronde op 6 mei een lichte voorsprong op Nikolic. Zijn regering leed echter wel een zware nederlaag bij de gelijktijdige parlementsverkiezingen. De Democraten, de partij van tadic, kregen nog maar 23,2 procent van de stemmen, tegen 38 procent bij de vorige verkiezingen in 2008.

NRC-correspondent Marloes de Koning zei toen over de nipte voorsprong van Tadic:

“De eerste uitslagen laten vooral zien dat Servië een zwaar verdeeld land is. Het was al een nek-aan-nekrace en dat is het nog steeds. Het is vooral Tadic die blij mag zijn met deze uitslag. Zijn partij heeft flink aan populariteit ingeboet, maar hij blijft Nikolic nu nog wel net iets voor.”

De Servische Progressieve Partij van Nikolic kreeg bij de parlementsverkiezingen de meeste stemmen. Toch heeft de partij weinig in de melk te brokkelen. De Democratische Partij van Tadic zet zijn coalitie met de Socialisten, die bij de parlementsverkiezingen op de derde plek belandden, hoogstwaarschijnlijk door.

De verkiezingen van vandaag beloven vandaag vooral spannend te worden, omdat Tadic in de peilingen weliswaar aan de leiding gaat, maar zijn achterban er om bekend staat niet in groten getale naar de stembureaus te gaan. Dit in tegenstelling tot de aanhangers van Nikolic.

Nikolic zegt niet langer tegen het Westen te zijn

Tadic voert al twee termijnen een pro-westers beleid. Dat maakt hem bij een redelijk grote groep kiezers populair. Maar corruptie en de economische teruggang zijn een groot probleem. Als gevolg van teruglopende buitenlandse investeringen zijn er veel banen verloren gegaan en is de levensstandaard in Servië achteruit gegaan.

Nikolic, die al twee keer eerder van Tadic verloor, beweert bovendien niet langer tegen het Westen te zijn. Hij wil dat Servië goede banden met het Oosten én het Westen aanknoopt.

En het populisme van Nikolic lijkt gehoor te hebben gevonden bij de bevolking. Veel kiezers liepen wel warm voor zijn kritiek op de sociale ongelijkheid en de corruptie en voor zijn beloftes van werk, financiële zekerheid en miljarden euro’s aan buitenlandse investeringen.

    • Niels Posthumus