Rabottini pakt vijftiende Giro-etappe, Rodriguez pakt roze terug

Rabottini terwijl hij als eerste over de finish komt. Foto AFP / Luk Benies

De vijftiende etappe van de Ronde van Italië is gewonnen door de Italiaan Matteo Rabottini. Hij was de snelste in de 169 kilometer van de bergetappe naar Lecco / Pian dei Resinelli. Joaquim Rodriguez rijdt na de rustdag van morgen weer in het roze.

De Italiaan van de ploeg Farnese Vini ging lange tijd in zijn eentje op weg naar de finishlijn nadat hij in de achttiende kilometer al aanviel, maar zag een groepje achtervolgers met daarin onder meer Txurruka, Cunego, Amador en Losada dichterbij komen. Toen de laatste kilometer in zicht was, sprong de Spanjaard Joaquim Rodriguez weg. Die reed met gemak naar Rabottini toe, maar liet hem wel winnen.

http://nos.nl/video/375028-rabottini-krijgt-zege-rodriguez-roze.html

Rodriguez, die al een rit op zijn naam schreef deze ronde, pakt wel de roze leiderstrui. Die hing vandaag om de schouders van Ryder Hesjedal.

Achter de Italiaan en de Spanjaard kwamen Losada, Henao en Scarponi binnen. De top vijf van het algemeen klassement wordt na Rodriguez en Hesjedal (op 30 seconden) volgemaakt door Basso (op 1 minuut 22), Tiralongo (op 1,26) en Kreuziger (op 1,27).

Fränk Schleck stapt af

Fränk Schleck heeft de Ronde vandaag verlaten. De 32-jarige Luxemburger staakte in de vijftiende etappe na 28 kilometer de strijd. Schleck heeft teveel last van zijn rechterschouder na een valpartij in de elfde rit, meldt werkgever Radioshack-Nissan-Trek. Het is nog onduidelijk of zijn kwetsuur gevolgen heeft voor de Tour de France.

Schleck stond vijftiende in het klassement op 2.20 minuten van de Canadese leider Ryder Hesjedal. Ook Graeme Brown gaf op. Hij is na Dennis van Winden, Tom Leezer en Mark Renshaw de vierde Raborenner die de Giro voortijdig verlaat.

    • Peter Zantingh