Nikolic nieuwe president van Servië

Tomislav Nikolic (in het midden) viert de overwinning op het hoofdkantoor van zijn partij, de Servische Progressieve Partij, in Belgrado.
Tomislav Nikolic (in het midden) viert de overwinning op het hoofdkantoor van zijn partij, de Servische Progressieve Partij, in Belgrado. Foto Reuters / Marko Djurica

De Servische oppositieleider en nationalist Tomislav Nikolic is de winnaar van de presidentsverkiezingen van vandaag. Daar wijzen onafhankelijke peilingen op. De pro-Europese Boris Tadic, die president was sinds 2004, heeft zijn nederlaag toegegeven.

Tadic stond te boek als een pro-Europese president: het land verkreeg onder zijn leiding het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie. Nikolic werd lange tijd gezien als een nationalist die de voorkeur geeft aan goede betrekkingen met Rusland. Hij zou volgens de laatste peilingen 49,4 procent van de stemmen hebben gekregen, tegenover 47,7 procent voor Tadic.

Laatstgenoemde gaf zijn nederlaag vanavond toe: “Ik wens Nikolic alle goeds.”

Nikolic: we wijken niet van ons Europese pad af

De partij van Nikolic heeft de overwinning geclaimd. “Vanaf vanavond hebben we een nieuwe president”, zei vice-partijleider Aleksandr Vucic in Belgrado tegen een juichende aanhang. Nikolic zelf voegde daar aan toe dat Servië “niet van het Europese pad af zal wijken”.

Met Nikolic als president loopt de toetreding van Servië tot de Europese Unie wellicht vertraging op. Zijn nationalistische beleid kan tot nieuwe spanningen in de regio leiden, zo wordt verwacht. Toch is hij de laatste jaren steeds meer naar het midden verschoven.

Tadic populair om pro-westers beleid, maar economische teruggang werkte hem tegen

Tadic voerde twee termijnen lang een pro-westers beleid. Dat maakte hem bij een redelijk grote groep kiezers populair. Maar corruptie en de economische teruggang waren een groot probleem. Als gevolg van teruglopende buitenlandse investeringen gingen veel banen verloren en de levensstandaard in Servië ging achteruit.

Nikolic, die al twee keer van Tadic verloor, beweerde recent niet langer tegen het Westen te zijn. Hij wil dat Servië goede banden met het Oosten én het Westen aanknoopt. Zijn populisme lijkt nu gehoor te hebben gevonden bij de bevolking. Veel kiezers lopen warm voor zijn kritiek op de sociale ongelijkheid en de corruptie en voor beloftes dat hij voor werk, financiële zekerheid en miljarden euro’s aan buitenlandse investeringen gaat zorgen.

In de eerste ronde, die twee weken geleden plaatsvond, behaalde geen van de kandidaten een absolute meerderheid.