‘Opluchting’ dat Lockerbie-dader vandaag overleed

Nabestaanden van de slachtoffers van de Lockerbie-aanslag in 1988 zeggen opgelucht te zijn dat de Libiër Abdel Baset al-Megrahi vandaag is overleden. Toch lieten sommigen weten nog altijd te twijfelen aan de schuld van de man die als enige is veroordeeld voor de aanslag die aan 270 mensen het leven kostte.

Een roos op de plek in Schotland die het Lockerbie-drama herdenkt. De enige persoon die er ooit voor veroordeeld is, overleed vandaag. Foto Reuters / David Moir

Nabestaanden van de slachtoffers van de Lockerbie-aanslag in 1988 zeggen opgelucht te zijn dat de Libiër Abdel Basset al-Megrahi vandaag is overleden. Toch lieten sommigen weten nog altijd te twijfelen aan de schuld van de man die als enige is veroordeeld voor de aanslag die aan 270 mensen het leven kostte.

De zoon van Al-Megrahi bevestigde vanmiddag dat zijn vader is overleden. Al-Megrahi leed aan kanker en werd in 2009 om humanitaire redenen vrijgelaten uit een Schotse gevangenis. Artsen verwachtten destijds dat hij nog drie maanden te leven zou hebben, maar dat bleek uiteindelijk drie jaar te zijn.

Vanuit de Amerikaanse staat Pennsylvania liet Glenn Johson, die zijn dochter verloor bij de bomaanslag op een vlucht van PanAm boven het Schotse Lockerbie, weten opgelucht te zijn. Hij noemde de vrijlating van Al-Megrahi door Groot-Brittannië een ‘politieke afspraak’ en zei verbaasd te zijn dat de Libiër nog zo lang in leven is gebleven.

Bert Ammerman, die zijn broer verloor, zei nog steeds niet geheel gerustgesteld te zijn. Hij hamerde erop dat de Verenigde Staten nadrukkelijker moeten zoeken naar andere betrokkenen bij de bomaanslag.

Een woordvoerder van enkele Britse families van slachtoffers zei het te betreuren dat Al-Megrahi is overleden. David Ben-Ayreah zei er altijd van overtuigd te zijn geweest dat Al-Megrahi onschuldig was. Al-Megrahi zelf heeft ook tot het einde ontkend betrokken te zijn geweest bij de terreurdaad. Het is ‘triest’ dat Al-Megrahi is overleden, zei Ben-Ayreah. Eigenlijk is de Libiër het ’271e slachtoffer van Lockerbie’, voegde hij eraan toe.

Schotland blijft Lockerbie onderzoeken

De Schotse regering blijft onderzoek doen naar de bomaanslag. Het overlijden van Al-Megrahi brengt daar geen verandering in, liet de Schotse premier Alex Salmond vandaag weten. De Schotse justitie werkt samen met de nieuwe Libische autoriteiten aan het onderzoek, zei hij.

Schotse aanklagers hebben altijd gedacht dat Al-Megrahi niet alleen handelde en dat er meerdere personen schuldig zijn aan de terreurdaad.