NAVO heeft plan voor Afghanistan na 2014

Karzai en Obama bij de NAVO-top in Chicago vandaag. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

De NAVO is het eens over een strategie voor Afghanistan na 2014, het jaar dat de lidstaten hun troepen terugtrekken. Dat zei Obama vandaag. Maar welke rol dan gespeeld gaat worden, is nog onduidelijk.

Er is een gezamenlijke visie op hoe vrede en stabiliteit in het land bereikt kunnen worden, zei Obama. Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai zorgt de transitie ervoor dat het land de rest van de wereld niet langer “tot last” is. Obama en Karzai ontmoetten elkaar bij de NAVO-top die momenteel aan de gang is in Chicago. Karzai zei het Amerikaanse volk te willen bedanken omdat met hun belastinggeld Afghanistan geholpen kon worden.

Rasmussen wil niet overhaast vertrekken, Talibaan moedigt dat wel aan

Een overhaast vertrek is niet aan de orde, zei NAVO-chef Rasmussen eerder vandaag, vlak voor aanvang van de tweedaagse top. De vraag of dat zou gebeuren was relevant omdat de nieuwe Franse president Hollande afgelopen week verklaarde dat hij alle Franse gevechtstroepen dit jaar nog zal terugtrekken. Dat is twee jaar eerder dan andere landen.

De Talibaan riep de NAVO-lidstaten vandaag op om dat voorbeeld te volgen. Volgens hen zijn de bevolkingen van de NAVO-landen steeds minder bereid de missie in Afghanistan te steunen. Regeringsleiders moeten luisteren naar de bevolkingen en uit Afghanistan vertrekken, aldus de opstandelingen.

‘Dreigt grootste NAVO-mislukking te worden’

Er is wel degelijk reden om pessimistisch te zijn, volgens Juurd Eijsvoogel, buitenlandredacteur van NRC. Hij schreef in NRC Weekend gisteren dat de missie dreigt uit te lopen op de grootste mislukking in het bestaan van de NAVO:

“Stabiel is Afghanistan nog altijd niet. Elke week sneuvelen er Afghanen en militairen van de internationale troepenmacht – al horen we daar in het Westen maar weinig over. Regelmatig weten de Talibaan en andere opstandelingen bloedige aanslagen te plegen, ook in zwaar bewaakte wijken van de hoofdstad. En in plaats van het optimisme van tien jaar geleden, groeit in Afghanistan diepe onzekerheid over hoe het verder moet als straks de buitenlandse troepen vertrekken. In de rest van de wereld heerst vertwijfeling over wat de zin van de oorlog eigenlijk nog is.”

Daar sluiten de ontwikkelingen van vandaag bij aan: duizenden betogen vandaag in Chicago tegen de oorlogsmissies van de NAVO. Rond 21.00 vanavond (Nederlandse tijd) begonnen ze een protestmars richting de plek waar de top plaatsvindt.

Over de nieuwe missie die op een of andere manier na 2014 Afghanistan steun moet brengen, schreef Eijsvoogel:

“Welke rol de NAVO met die ongetwijfeld veel kleinere missie zal willen en kunnen spelen, is nog volstrekt onduidelijk. Het signaal aan de Talibaan moet zijn dat het Westen de Afghanen niet in de steek laat, dat de Amerikanen en hun bondgenoten niet met de staart tussen de benen afdruipen. Maar niemand in Amerika, Europa of daarbuiten kan deze oorlog zien als een succes. Voor de VS en de NAVO is het belangrijkste resultaat een dure les: zó iets zullen we niet snel nog eens ondernemen.”