NAVO-chef: geen overhaaste terugtrekking uit Afghanistan

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen staat de media te woord voor aanvang van de NAVO-top in Chicago. Foto Reuters / Jason Reed

De internationale troepenmacht van de NAVO in Afghanistan is stabiel en er is geen haast om zo snel mogelijk terug te trekken. Dat zei NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen vandaag in Chicago, voor aanvang van een top van het bondgenootschap die daar plaatsvindt.

De tweedaagse top sluit aan op de G8-bijeenkomst in Washington van dit weekend. Afghanistan (en de eventuele terugtrekking uit dat land) is een belangrijk agendapunt.

Rasmussen zei dat de NAVO de troepenmacht niet eerder dan gepland terug zal trekken, ondanks de beslissing van Frankrijk om dat wel te doen. De Franse president François Hollande verklaarde afgelopen week dat hij alle Franse gevechtstroepen dit jaar nog zal terugtrekken. Dat is twee jaar eerder dan andere landen.

“Onze doelstelling, onze strategie en ons tijdsplan blijven ongewijzigd”, zei Rasmussen. De publieke opinie in Europa en de VS keert zich steeds meer tegen de missie in Afghanistan: zo vindt een meerderheid van de Amerikanen dat de oorlog niet te winnen is en niet voortgezet zou moeten worden.

Talibaan: NAVO-landen, volg voorbeeld van Frankrijk

De Talibaan riepen eerder vandaag in een verklaring alle NAVO-landen die militairen in Afghanistan hebben op het voorbeeld van Frankrijk te volgen en de militairen nog dit jaar naar huis te halen. Volgens de Talibaan zijn de bevolkingen van de NAVO-landen steeds minder bereid de missie in Afghanistan te steunen. Regeringsleiders moeten luisteren naar de bevolkingen en uit Afghanistan vertrekken, aldus de opstandelingen.