Hevige gevechten in Damascus - Syrische rebellen claimen aanslag

Een demonstratie tegen het regime van Bashar al-Assad in Genève. Foto AP / Salvatore Di Nolfi

Militairen die zich achter de oppositie hebben geschaard, hebben afgelopen nacht fel strijd geleverd met Syrische ordetroepen in Kfar Souseh, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers.

Dat hebben de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gezegd.

Kfar Souseh is een zwaarbeveiligd district waar gebouwen van het ministerie van buitenlandse zaken en de veiligheids- en inlichtingendiensten staan. Sinds de uitbraak van de opstand in Syrië is het district tevens het toneel geweest van betogingen tegen het regime van president Bashar Assad.

Syrische rebellen calimen aanslag op politici

Syrische rebellen beweerden vandaag ook een aanslag te hebben gepleegd waarbij meerdere hoge politici en verscheidene leden van de veiligheidsdiensten zouden zijn omgekomen.

In een verklaring schreven de rebellen dat bij de aanslag generaal-majoor Assef Shawkat, de plaatsvervangend stafchef voor veiligheidszaken, minister van defensie Dawoud Rajha, minister van binnenlandse zaken Mohammad al-Shaar en voormalig minister van defensie Hassan Turkmani zouden zijn omgekomen.

Al-Shaar en Turkmani in ieder geval nog in leven

Twee van die vier mannen lijken echter zeker nog in leven. In een telefoongesprek met de Syrische staatstelevisie verklaarde Al-Shaar in hoogsteigen persoon volgens persbureau AP dat die verklaring van de rebellen lachwekkend is. Hij zei:

“Ik bel u nu vanuit mijn kantoor op het ministerie van buitenlandse zaken.”

Ook Turkmani belde met de staatszender en noemde de berichten het bewijs dat de “media failliet zijn.”

“Mijn collega’s en ik zijn in orde en voeren onze taken uit om het land te dienen. Dit zijn flagrante leugens.”